Šabac kao Barselona: Maturanti prave svoju verziju Gaudijevog parka

18.02.2021

15:07

0

Ana Panić, učenica 4. razreda škole primenjenih umetnosti, navodi da su im inspiracija bili umetnici kao što su Vinsent van Gog, Frida Kalo, Antoni Gaudi…

Šabac kao Barselona: Maturanti prave svoju verziju Gaudijevog parka
Copyright Printscreen/RTS

Učenici Škole primenjenih umetnosti u Šapcu rade na izradi jedinstvenog mozaika po ugledu na jednu evropsku metropolu, te će tako ovaj grad po uzoru na Barselonu, imati svoj Gaudijev park – zid ukrašen mozaikom.

Biće to zid jedne generacije u mozaiku od raznobojnih pločica, ali i svih lepih osećanja koja nas vezuju za ovu školu, i pored godine kovida, kažu maturanti Škole primenjenih umetnosti koji će svojim radovima ukrasiti zid dug 30 metara.

Printscreen/RTS

Ana Panić, učenica 4. razreda škole primenjenih umetnosti, navodi da su im inspiracija bili umetnici kao što su Vinsent van Gog, Frida Kalo, Antoni Gaudi….

– S obzirom na to da smo maturanti, hteli smo da ostavimo neki trag za sobom. Inspiracija su nam bili mnogi umetnici kao što su Van Gog, Frida Kalo, Gaudi, imaju dosta floralnih motiva, dosta apstrakcije, uglavnom, sve je jako šareno – objašnjava Panićeva.

Za zahtevan poduhvat prvo su uradili skice, zatim uklapaju polupane keramičke pločice, lepe gazu da bi mozaike lakše postavili na zid.

Maturant Nikola Babić kaže da su rad na mozaicima počeli u septembru prošle godine.

Printscreen/RTS

– Mi ovo radimo od septembra i trebalo bi da se postavi na proleće, kad bude malo lepše vreme, radimo obično u paru, pošto je mnogo teško i drugarica i ja smo osmislili da radimo deo slike, reprodukcije Fride Kalo, njene oči i obrve, pošto je ona po tome prepoznatljiva – objašnjava Babić.

Dosadašnje generacije uređivale su kabinete, oslikavale hodnike škole i pripremale izložbe, ali ovaj poduhvat je, kažu nastavnici, poseban.

Mina Stupar, umetnički rukovodilac u šabačkoj Školi primenjenih umetnosti, kaže da je ideju dao četvrti razred obrazovnog profila konzervator kulturnih dobara, a da im se priključio i smer za aranžere.

– Pored Gaudija, našli su inspiraciju i u delima Van Goga, Matisa i ostalih ekspresionista ali i umetnika moderne umetnosti 20. veka – dodaje Stuparova.

Pročitajte još

Uz veliki mozaik, mladi umetnici uveliko pripremaju i tradicionalnu izložbu fotografija koju će ovoga puta premijerno videti beogradska publika u “Srećnoj galeriji” Studentskog kulturnog centra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike