Zimsko letovanje: Brčkanje u Zanzibaru u februaru

12.02.2021

19:30 >> 10:57

0

Oni koji su se uželeli plivanja pronašli su destinaciju gde sada mogu da uživaju u suncu i moru

Zimsko letovanje: Brčkanje u Zanzibaru u februaru
Copyright Privatna arhiva/Porodica Šari

Od početka ove godine neki su rešili da promene uobičajene destinacije, ali i da zamene zimu za leto,pa su se, umesto skijanja, odlučili za plivanje i sunčanje na toplom afričkom suncu.

Hit mesto ovog februara je Zanzibar, koji asocira na začine, šarene tkanine i egzotične plaže oivičene koralnim grebenima. Idealno je mesto za letovanje tokom cele godine, osim perioda mart-maj, kada padaju monsunske kiše. Prosečna temperatura u januaru je 28 ,a u julu 23 stepena. Turiste privlače tirkizno plava voda, peskovite plaže i mala, gotovo pusta ostrva.

Privatna arhiva/Porodica Šari

Ljubiteljima vodenih sportova Zanzibar ima šta da ponudi. Ronjenje, skijanje na vodi, jedrenje na dasci, tradicionalna plovidba čamcem zvanim garaua, vožnja kajaka ili pecanje u dubokom moru, samo su delić onog u čemu možete uživati.

Zanzibar, koji se nalazi na istočnoj obali Afrike, privući će vas svojom kulturom i istorijom, kao i plažama sa belim peskom. Poznato je kao „ostrvo začina“, jer se ovde gaje muškatni oraščić, vanila, cimet, karanfilić, crni biber… Posebno će vas iznenaditi džinovske banane.

Privatna arhiva/Porodica Šari

Zanzibar je autonomna regija Tanzanije. Sastoji se od arhipelaga Zanzibar u Indijskom okeanu, udaljenog 25–50 kilometara od obale kopna, koji čine mnogo malih i dva velika ostrva: Angudža (glavno ostrvo, neformalno ga zovu Zanzibar) i Pemba.

Glavni grad je grad Zanzibar, smešten na ostrvu Angudža. Njegov istorijski centar je Stoun Taun (Kameni grad), mesto koje je na Uneskovoj listi svetske baštine. Ime je dobio po kamenim kućama, a krase ga vijugave, uske ulice i neobično lepe zgrade.

Grad su osnovali trgovci robljem i začinima početkom 19. veka. Procenjuje se da je preko Zanzibara prodato oko 600.000 robova, između 1830. i 1863. godine.

U ovom gradu je rođen pevač grupe „Kvin“ Fredi Merkjuri. Kuća u kojoj je rođen sada je i muzej i hotel u isto vreme. Stan njegove porodice je pretvoren u hotelski apartman, a deo zgrade u kojoj su živeli u muzej. Nalazi se u samom centru grada, nedaleko od mora, pored Kuće čuda i Tvrđave.

Na južnoj obali nalazi se Menai Bei, zaštićeno područje morskih kornjača koje tu dolaze da se razmnožavaju. Za ljubitelje morskih dubina i ronjenja tu je morski park, a možete obići i Ostrvo zmija.

Računanje vremena

U Zanzibaru morate naučiti da računate vreme na „svahili način“. U početku, to će vas zbuniti, ali ćete vrlo brzo uvideti koliko to ima smisla. U svahili kulturi ljudi vreme računaju od izlaska sunca, a ne od ponoći. Zanzibar je blizu Ekvatora, pa su vremena izlaska i zalaska sunca relativno konstantna tokom cele godine. Tako, kada mi kažemo da je jedan ujutru, po svahiliju će to biti 19 sati. Zbunjujuće, zar ne? Trik za dešifrovanje ovog koda je jednostavan. Zamisliti crtanje linija direktno preko sata: tri postaje devet, a četiri postaju deset.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike