Najduži hotel za 20.000 ljudi napravljen je u vreme Hitlera i tek sada ga posećuju turisti

17.01.2021

11:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Tokom svoje vladavine mnoge gradove je uništio a jedan nije uspeo da izgradi do kraja

Pixabay

Rigen je najveće nemačko ostrvo i nalazi se u Pomeraniji na Baltičkom moru. Upravo ovde, u mestu Prora, Hitler je planirao da napravi megalomansko odmaralište za 20.000 ljudi.

Kompleks „Kolos iz Prore“ izgrađen je po naređenju Adolfa Hitlera tridesetih godina prošlog veka i po nacrtima nacističkog arhitekte Klemensa Klotza. Ideja je bila da se u kampu dugačkom skoro pet kilometara, koji je organizovala nacistička organizacija „Snaga kroz radost“ („Kraft durch Freude“, poznata po skraćenici KdF), odmara istovremeno 20.000 ljudi. Svih 10.000 soba trebalo je da ima pogled na more, što objašnjava gigantsku dužinu konstrukcije, piše Dojče vele.

Pixabay

Međutim, kompleks nikada nije završen jer je gradnja prekinuta 1939.godine kada je počeo II svetski rat. Nijedan turista iz KdF organizacije nikada nije bio tu na odmoru. Umesto toga, objekat je korišćen kao kasarna, prvo pod nacističkim režimom a potom u Istočnoj Nemačkoj.

Nakon pada Berlinskog zida, kompleks u Prori status istorijskog spomenika i u njega su se uselili muzeji i umetnici sa svojim ateljeima ali je kompleks uglavnom propadao.

Pixabay

Od 2018.godine Prora je ponovo turistička destinacija. Kompleks je okrečen u belo, balkoni su u staklu i u tom delu se sad niču luksuzni hoteli. Nekadašnje sobe organizacije „Snaga kroz radost“ su pretvorene u luksuzne apartmane od 28 do 120 kvadratnih metara veličine, sa sopstvenim kupatilom i potpuno opremljenim kuhinjama.

U okviru kompleksa se nalazi spa centar, sauna, zatvoreni bazen, dva spoljnja bazena. Zidovi iza recepcije su prekriveni biljkama a na ogromnom ekranu se prikazuje film o lepotama Baltičkog mora. U samoj Prori sad možete iznajmiti bicikl, tu su i frizerski saloni, butici, italijanski restorani, kafići, pekare. Na ostrvo i u Proru sada najzad dolaze turisti željni uživanju u moru i suncu na obalama Baltičkog mora.

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti