Nova saznanja o najdužem zidu na svetu

30.09.2020

14:00 >> 19:11

0

Izgrađen za više ciljeve

Nova saznanja o najdužem zidu na svetu
Copyright Pixabay

Mnoga pitanja, nedoumice i mitovi vezuju se za građevinu koja predstavlja najveći ljudski podvig u istoriji.

Koliko znate o Kineskom zidu? Zašto je sagrađen i od čega? Da li se zaista vidi iz svemira?

Čemu je sve služio Veliki Kineski Zid?

Kineski zid nije običan zid. Izgrađen je kao vojni odbrambeni sistem za zaštitu od invazija Mongola, povezivanjem svetioničkih kula na kojima su u drevna vremena bili raspoređeni vojnici, tvrđave i strateški važnih prolazi.

Međutim, izraelski arheolozi su srušili mit po kojem je Kineski zid bio predviđen samo za zaštitu od naleta Mongola. Prema zaključcima istraživača, deo građevine se koristio za kontrolu trgovačkih puteva i prikupljanje poreza, piše Phys.org.

Stručnjaci su prvi put uneli na kartu Severnu liniju zida, dužine 740 kilometara, koja se nalazi na teritoriji savremene Mongolije. Ovde zid prolazi kroz dolinu, manje je visine i nalazi se pored puteva koji se nisu koristili u vojne svrhe.

Prema rečima naučnika, to ukazuje da je Kineski zid ograničavao i kretanje civilnog stanovništa i stoke i olakšavao prikupljanje poreza, posebno u vreme hladnog perioda, kada su ljudi odvodili domaće životinje u toplije južne pašnjake.

pixabay

 

Od čega je sagrađen?

Veliki kineski zid sagrađen je od zemlje, cigle, kreča i drveta. Prilikom gradnje zida u planinama, korišćen je i kamen. U delu gde prelazi pustinju, u svrhu gradnje korišćeno je čak i granje vrba. Građevinski materijal je uglavnom zavisio od dostupnih resursa.

Da li se vidi iz svemira golim okom?

Jedan od poznatih mitova je da je Kineski zid jedina građevina nastala ljudskom rukom, a da je vidljiva iz Svemira. Iako je astronauti demantuju, istina je jednom zauvek otkrivena. Građevinsko čudo, veliki kineski zid ipak se ne može videti iz svemira, potvrdio je astronaut Jang Livei koji je 2003. godine pokušao da osmotri ovo svetsko čudo iz orbite.

pixibay

 

Prema podacima kineske državne uprave za kulturno nasleđe, dužina Kineskog zida iznosi tačno 21.196 kilometara. Visinom od 10 do 16 m, širinom od 8 m, predstavlja najduži zid na svetu i najveći odbrambeni objekat. Zbog toga se turistički obilasci organizuju samo u određenim delovima, ili je barem preporučeno da biste doživeli ovu monumentalnu građevinu na pravi način.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike