Najlepše okićen grad na svetu: Doživećete bajku ako ga posetite za vreme praznika

05.12.2022

19:34

0

Autor: 24sedam

Jedno od onih mesta u čijim ulicama želite da se izgubite

Najlepše okićen grad na svetu: Doživećete bajku ako ga posetite za vreme praznika
Kolmar - Copyright Profimedia

Kolmar je grad u Francuskoj, sa veoma živopisnim kućicama i ukoliko do sada niste čuli za njega najbolje je da ga posetite za vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Profimedia
 

Postoje mesta u koja se zaljubite na prvi pogled. Kolmar je jedno od njih. Bajka u koju zaronite čim kročite na njegovo tlo. Ovo mesto će vas očarati raznobojnom arhitekturom starog centra grada. Kolmar je jedno od onih mesta u čijim ulicama želite da se izgubite.

Profimedia
 

Nalazi se u relativno ravnom području gde se rečica Lauh uliva u reku Il. Grad je poznat po sunčanoj i sušnoj mikroklimi. Tu godišnje padne veoma malo kiše, što je idealno za gajenje vinove loze. Zbog toga se Kolmar smatra prestonicom alzaškog vina.

Profimedia
 

Budući da je grad tokom vekova često menjao vladare i pripadnost, danas je mešavina stilova Francuske i Nemačke, što u gastronomiji, jezicima, arhitekturi. Svojim neobičnim izgledom, bio je inspiracija za selo iz Diznijevog crtanog filma Lepotica i zver, što možete primetiti šetnjom kroz njegove nesvakidašnje ulice.

Profimedia
 

Iako nema veliku listu atrakcija koje morate videti, bogat i raznovrsan vikend u ovom delu Francuske, sigurno je pred vama. Bajkovita mesta, veoma unikatna arhitektura, prepoznatljiva samo u ovom delu sveta, živopisne kuće, drvo kao građevinski materijal za sve, kaldrma, uske ulice, u večernjim satima ukrašene brojnim svetlucavim sijalicama, čine Kolmar idealnim za konstantno lutanje i istraživanje. 

Profimedia
 

Dominikanski trg

Ovde se održava jedan od najvećih božićnih bazara u Kolmaru, raznovrsne robe. Trg Jeane D’Arc –je božićna pijaca koja akcenat stavlja na zanatske proizvode, kako iz Alzasa, tako i iz okoline. Ovde definitivno možete probati najbolja lokalna vina i medenjake. 

Profimedia
 

 

Mala Venecija

Skriva dečiju božićnu pijacu i nudi zabavu za celu porodicu, a najmlađi mogu čak poslati pismo Deda Mrazu.

Trg stare carine 

 Kip Ogista Bartoldija i jedna od većih božićnih pijaca, upravo je na ovom trgu. 

Trg katedrale

Lokalci kažu da je najbolji gastronomski užitak za vreme praznika upravo na ovom trgu.koja takođe nudi brojne zanimljive atrakcije, hranu, piće, zabavu. Ručno rađena roba i starinski proizvodi, najviše se pronalaze na njenim tezgama. 

Profimedia
 

Osim posete pijacama, za vreme praznika, u Kolmaru možete uživati u klizanju, kupovini božićnih jelki, božićnim koncertima. Ljubitelji kuvanog vina i tople čokolade, sigurno će uživati u čitavom regionu, budući da su ovi napici njihovi specijaliteti. Piće se toči po principu kupovine jedne šolje, koju posle možete puniti na bilo kojoj tezgi za par evra.

Profimedia
 

Naravno ljubitelji novogodišnje i božićne dekoracije, sigurno će biti oduševljeni ponudom, budući da su sve tezge, kao i čitav grad dekorisani brojnim sijalicama, ukrasima, jelkama. Na Božićnim tezgama, pronaći ćete i unikatne ručno rađene poklone.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike