Previše strašna za posetu! Nikome ne pada na pamet da poseti ova ostrva

29.09.2022

12:36

0

Autor: 24sedam

Napuštena i zaboravljena

Previše strašna za posetu! Nikome ne pada na pamet da poseti ova ostrva
profimedia-0136015534(2) - Copyright Profimedia

Brazilsko ostrvo zmija, japansko ostrvo prepuno sumpora i strašno ostrvo lutaka neka su od mesta od kojih ćete želeti da pobegnete, daleko, evo i zašto.

U carstvu otrovnica

Na 30 kilometra od brazilskog Sao Paola nalazi se Ostrvo zmija koje je poznato pod nazivom Ilha de Kuiemada Grande. Iz vazduha izgleda divno, bujna vegetacija, stenovita obala, čisto more i sunce. Ali na tom ostrvu ne žive ljudi.

Nikome ne pada na pamet da dođe na ovo ostrvo jer na njemu caruju zmije i to jedna vrsta koja se smatra najsmrtonosnijom na svetu. I ima ih na hiljade. Kako površina ostrva iznosi tek 0,45 kilometra kvadratnih, računica je jasna, tamo ćete videti jednu zmiju na svakom metru zemlje.

Bez gas maske nema ulaska

Ako zmije nisu dovoljne da vam izazovu strah, šta kažete na ostrvo sa ozbiljnim problemom vulkana koji izbacuje sumpor? Južno od Tokija, naći ćete japanska ostrva Izu. Mijake-Džima je najozloglašenije od njih, zbog aktivnog vulkana i ogromnih količina sumpora koji nastavlja da emituje između čestih erupcija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fake News (@fakenews)

Godine 2000, prema Atlas Obscuri, niz erupcija doveo je do evakuacije ostrva. Pet godina kasnije, nivoi gasa su se dovoljno smanjili da bi stanovnici mogli da se vrate, ali uz strogu odredbu - morali su da poseduju gas maske, spremne za nošenje u svakom trenutku.

Opasnost je prošla ali niko ne želi nazad

Na prvi pogled, ostrvo Gruinard uopšte ne izgleda strašno. To je malo, nenaseljeno ostrvo u Škotskoj, poslednje mesto gde biste očekivali da se dogodilo nešto strašno.

Iznenadili biste se, međutim, jer je upravo ovo mesto bilo okruženje za vladine eksperimente sa antraks bombama tokom Drugog svetskog rata. Decenijama kasnije ostrvo je temeljno dekontaminirano i konačno proglašeno „bezbednim“ 1990. godine. Međutim, mnogi su i danas potpuno neubeđeni u to i više bi voleli da ostrvo zauvek ostane zaboravljeno i napušteno.

Ostrvo lutaka, Meksiko

U zamenu za stanovnike, malo selo Nagoro u Japanu jezivim lutkama privlači turiste sa svih strana sveta. Smešteno 550 kilometara jugozapadno od Tokija, mesto je postalo poznato kao dolina lutaka, otkako je Cukimi Ajano počela da postavlja strašila na ulice kako bi selu „udahnula život“.

Lutke lokalne umetnice mogu se videti pored puta, kako sede u školskim klupama, čak i kako obavljaju poslove u njivama ili vrše radove na putu. Da bi strašila bila što sličnija ljudima, nanosi im šminku. Tako se umetnica priseća svog detinjstva, kada je u selu bilo živo. Meštana je tada, kaže, bilo nekoliko stotina.

Toksični tropski raj

Nekada je ostrvo Bikini bilo asocijacija za prelepe plaže i ljude koji uživaju u letnjem odmoru. Tako je bilo nekada, ali, nažalost,na ovom mestu više nema života.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HM (@hewadpal)

Naime, deo Maršalskih ostrva, bio je podvrgnut testiranju teškog nuklearnog oružja između 1942. i 1958. Kao rezultat toga, Bikini je u veoma žalosnom stanju i ostaje veoma opasan. Biljke i voće koje ovde rastu su još uvek kontaminirane i ne mogu se jesti.

Bez žive duše

Norveško ostrvo Buve poznato je kao „najusamljenije mesto na Zemlji.“

Ne samo da je nenaseljeno već je udaljeno preko 1.000 kilometara od najbližih ljudi. Nalazi se između Antarktika i Južne Afrike i prekriven je strmim, gotovo nepremostivim glečerima leda.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike