Ovo ostrvo je dom najpoznatijeg đavola na svetu

05.08.2022

18:31

0

Autor: M. J.

Zaliv je čudo od belog peska, kristalno čiste plave vode i spektakularnih stena

Ovo ostrvo je dom najpoznatijeg đavola na svetu
waterfalls-g763b29a8f_1920 - Copyright Profimedia

Tasmanija je jedina ostrvska država u Australiji. Ostrvo karakterišu oblik srca, veliki broj bujnog zelenila, malih gradova I sela I drugo. Tasmanija se nalazi južno od istočne strane kontinenta, razdvojena je Basovim prolazom.

Profimedia
 

Tasmaniju je 1642. godine otkrio Abel Janszoon Tasman, tokom svoje plovidbe po južnom Pacifiku. Umesto dag a nazove po sebi, Tasman je ostrvu dao ime Van Diemen’s Land, u čast guvernera Batavije. U svakom slučaju, ostrvo nije bilo kolonizovano od strane njegovih novih vlasnika. Glavni razlog za to bila je velika udaljenost od Holandije.

Profimedia
 

Kada je počeo process engleske kolonizacije, ostrvo je služilo kao zatvor za najopasnije engleske kriminalce. Grad Hobart je osnovan 1803. godine, I to je drugi najstariji grad u Australiji. Godinu dana kasnije osnovan je grad Launceston.

Ostrvo je 1856. godine preimenovano u Tasmanija, u čast njegovog pronalazača. Tokom stvaranja Australijske Federacije, Tasmanija je postala država Tasmanija, ili Tassie, kako je Australijanci nazivaju od milja. Danas je Tasmaija jedno od najlepših I najegzotičnijih mesta u svetu. Takođe, ovo je jedna od najpopularnijih destinacija na turističkoj mapi Australije.

Profimedia
 

Turističke atrakcije 

Zaliv požara je čudo od belog peska, kristalno čiste plave vode i spektakularnih stena. Zaliv je deo nacionalnog parka Maunt William, a nalazi se na severoistočnoj obali Tasmanije. Popularan za kampovanje, surfovanje i rekreaciju, a od njega vodi i put za grad Binalong Bay.

Profimedia
 

Nacionalni park Freycinet je sjajan rezervat prirode. Nalazi se na oko dva sata vožnje od Hobarta. Nalazi se na vrtaima jednom od najpoznatijih vinogradarskih regiona, a poznat je po nizu šarenih granitnih formacija, opasnim planinskim vencima i predivnim zalivima Wineglass i Promise. Takođe, nacionalni park je dom za više od 40 endemskih vrsta, a među njima se nalazi i Tasmanijski đavo.

Profimedia
 

Nut – Na severozapadnoj obali Tasamanije nalazi se mali grad Stanley. Reč je o veoma popularnom turističkom mestu. Pored lokalnog šarma, glavno odeležje grada je strmo vulkansko uzvišenje Nut. Do vrha je potrebno preći 143 metra, što zahteva priličan napor. Kada se stigne do vrha, ovaj napor se u potpunosti isplati.

Profimedia
 

Pećine Hastings – Tasmanija poseduje neke od najblistavijih podzemnih prostorija u svetu. Ture u impresivnom kompleksu Hastings uključuju Newdegate pećinu, kolosalnu prostoriju sa desetinama neobičnih krečnjačkih formacija.


Nacionalni park Mole Creek Karst se razlikuje od bilo kog mesta na zemlji. Zaštićeno područje nalazi se na oko 170 kilometara od grada Hobarta posetiocima nudi idelanu priliku da uživaju u podzemnim vodenim tokovima i jedinstevnoj prirodi. Takođe, u nacionalnom parku se nalazi preko 300 pećina.

Profimedia
 

Nacionalni park Mount Field je prvi rezervat prirode u Tasmaniji. Brojne pastirske staze posetioce vode putem predivnih atrakcija. Neke od njih su jezero Dobson, Tarn Shelf i Pandani.

Tasmanija je jedno od najlepših mesta u svetu. Ovo je ostrvo divlje i neistražene prirode, brojih endemskih vrsta biljaka i životinja.
Profimedia
 

Ovo je dom najpoznatijeg đavola na svetu, čuvenog Tasmanijskog đavola. Dovoljno je pogledati jedan crtani film u kome se ova čudna zver pojavljuje, i bićete zauvek zaljubljeni u Tasmaniju. Dolazak će upotpuniti sve što ste ikada mogli da zamislite o ovom mestu. Tasmanija je jedna od najboljih destinacija za putovanje iz snova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike