Ako posetite ovaj grad možete uživati na vrhu sveta

09.09.2022

18:31

0

Autor: M. J.

Idealan je za jesenje putovanje

Ako posetite ovaj grad možete uživati na vrhu sveta
stockholm-g63856d0b4_1920 - Copyright Pixabay

Stokholm je glavni i najveći grad Kraljevine Švedske. Nalazi se u istočnom delu države, u blizini Baltičkog mora.Dnevna svetlost varira u zavisnosti od godišnjeg doba, od 18 sati sredinom leta, pa do svega 6 sati krajem decembra.

Pixabay
 

Grad se u istorijskim izvorima prvi put pominje 1252. godine, mada se pouzdano zna da je naselje mnogo starije. Ovo područje bilo je naseljeno još tokom ranog srednjeg veka. Zbog položaja, Stokholm se veoma brzo razvio kao luka za pevoz rudnih bogatstava, i imao je veoma tesnu saradnju sa Hanzeatskom ligom, koju su sačinjavali severnonemački gradovi.

Prestonicom Švedske postaje 1436. godine, a ovde je 1523. krunisan prvi švedski kralj. Tokom devetnaestog veka grad započinje svoj moderan razvoj, i takav trend traje do danas. Stokholm je veoma popularna turistička destinacijama, sa brojnim znamenitostima.

Turističke atrakcije

Pixabay
 

Vasa Muzej

Najpopularniji muzej u Švedskoj. Pozant je po čuvenom ratnom brodu Vasa, koji je potopljen na svom prvom putovanju, gotovo čim je isplovio iz stokholmske luke. Reč je o 69 metara dugom ratnom brodu iz sedamnaestog veka, koji je 1961. godine izvučen iz vode. Muzej svake godine poseti gotovo milion ljudi. devet izložbi posvećeno je brodu, a u muzeju se nalaze i prodavnica i restoran.

Pixabay
 

Kraljevska palaata

Jedna od najvećih palata u Evropi. Ovo je zvanična rezidencija švedskog kralja, sa više od 600 soba. Veći deo palate izgrađen je tokom osamnaestog veka u italijanskom baroknom stilu. 


Gradska kuća je proglašena za najlepšu građevinu u Švedskoj. Njena gradnja započela je 1911. godine po dizajnu Ragnara Ostberga. Unutrašnjost je veličanstveno dekorisana, a posebno se ističe Zlatna dvorana, sa zlatnim i staklenim mozaicima. U Plavoj dvorani, koja je zapravo crvene boje, održava se prijem povodom dodele Nobelove nagrade.

Pixabay
 

Kraljevski nacionalni gradski park je park dug šest milja, i proteže se kroz grad. Park je nasonjen na susedne šume, pa nije neobično da se vide jeleni, zečevi, lisice, pa čak i los. U okviru netaknute prirode nalaze se i muzeji, zabavni park, brojni kulturno  istorijski spomenici, jezera, potoci, i drugo. Sve ovo nalazi se u centru velikog grada.

Pixabay
 

SkyView

 Na vrhu sveta, je posebna atrakcija u Stokholmu. Posetioci mogu da se popnu na vrh najveće sfere na svetu. Visoka je 130 metara, a sa nje se pruža veličanstven pogled na grad. Poseta traje oko 30 minuta, a ovde se nalaze i restoran, kafe, i prodanica suvenira.

Pixabay
 

Istorijski muzej Švedske prati istzoriju ove zemlje od predistorijskog perioda, pa sve do danas. Posebno se ističe Zlatna soba, u kojoj je izloženo zlato vikinških vladara. Tu je i jedna od najboljih evropskih kolekcija srednjevekovnih drvenih verskih skulptura.


Velika crkva izgrađena je 1306. godine na mestu gde se nalazila kapela posvećena Svetom Nikoli. Katedralom je zvanično proglašena 1942. godine. Ovde se održavaju kraljevske ceremonije, kao što su venčanja. Katedrala se nalazi u starom gradu, u blizini Kraljevske palate.

Pixabay
 

Stokholm je grad veoma bogate kulture i tradicije. Ali, ovo je i grad sjajne zabave. Brojni restorani, kafići, barovi, i šoping centri, učiniće da poseta Stokholmu bude upotpunjena. Stokholm je zaista sjajna destinacija za nezaboravno uživanje i odmor.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike