Mesto neshvatljive brutalnosti kao turistička destinacija! Vijetnamska "Paklena rupa" koju su zatvorenici zvali Hilton

29.08.2022

13:32

0

Autor: A.G.

Na izlet u zatvor

Mesto neshvatljive brutalnosti kao turistička destinacija! Vijetnamska "Paklena rupa" koju su zatvorenici zvali Hilton
profimedia-0133759394 - Copyright Profimedia

Iako zvuči potpuno neverovatno, zatvor Hoa Lo u vijetnamskoj prestonici Hanoi danas je jedno od najposećenijih mesta u toj zemlji.

Reč je o zatvoru čije bi se ime moglo prevesti kao „paklena rupa“ ili „vatrena peć“. I mada naziv zvuči prilično jezivo, zapravo potiče od prodavnica koje su prodavale ugalj i drvo u istoj ulici.

Premda je sam zatvor mogao da primi tek oko 500 ljudi, bio je pretrpan. Na vrhuncima svoje pretrpanosti, 1933. godine, ovde je bilo zatvoreno čak 1.430 zatvorenika. A nakon Drugog svetskog rata ovde je u nehumanim uslovima bilo zatočeno 2.000 ljudi.

Profimedia
 

U svojoj dugoj istoriji, zatvor je postao značajno mesto za vijetnamski pokret otpora, a kasnije je postao glavni logor za američke ratne zarobljenike koji su zarobljeni tokom rata. Tokom svojih aktivnih godina, uslovi u ovom zatvoru su se pogoršavali kako se broj zatvorenika povećavao, a u godinama Vijetnamskog rata američki zarobljenici su tamo držani u zaista užasnom okruženju, iako vijetnamska vlada do danas negira te tvrdnje.

Profimedia
 

Istorijski izvori navode da su zatvorenici vezivani za pod i da su ih stražari često tukli. U posebnom delu bili su smešteni politički zatvorenici, koji su bili vezani lisicama u položaju za sedenje i poređani u dva reda.

Pogubljenja su vršena u zatvoru pomoću mobilne giljotine, koja još uvek stoji u blizini zatvorske smrtne kazne.

Profimedia
 

Hoa Lo zatvor danas

Osim malog južnog dela, zatvor je srušen sredinom 1990-ih i danas se na tom mestu nalazi muzej. Muzej je podeljen na nekoliko delova koji se odnose na različite periode istorije ovog mesta.

Zatvor Hoa Lo danas prikazuje drugu stranu užasnih priča koje pričaju bivši zatvorenici uprkos istaknutim okovima koji vise na zidovima. Veliki deo naglaska je na francuskoj kolonijalnoj eri, sa manje fokusa na iskustvima američkih zarobljenika koji su tamo bili zatočeni.

Profimedia
 

Kao upadljivu bizarnost turisti ističu način na koji Vijetnamci prezentuju zatvor u periodu kada su ovde držali američke vojnike. Predstavljaju ga kao Hilton, u kojem su imali Božićno drvce i mogli igrati karte, ali i kao mesto iz „koga nisu hteli da izađu“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike