Od pametnih izuma snalažljivih zatvorenika do eksponata koji dokumentuju istoriju ljudske okrutnosti! Najluđi muzeji na svetu

20.07.2022

14:03

0

Autor: A.G.

Neka drugačija umetnost

Od pametnih izuma snalažljivih zatvorenika do eksponata koji dokumentuju istoriju ljudske okrutnosti! Najluđi muzeji na svetu
profimedia-0069542744 - Copyright Profimedia

Neki muzeji su toliko blesavi da ćete ih obožavati kao dobar štos. Drugi su toliko zbunjujući da će vas privući radoznalost. Što je nekonvencionalnije, to je ubedljivije.

Evo liste čudnih i otkačenih muzeja širom sveta koje morate posetiti.

Muzej toaleta – Delhi, Indija

Kustos u Međunarodnom muzeju toaleta Sulab sa ponosom predstavlja međukulturnu perspektivu istorije toaleta, prikazujući toaletne potrepštine od 2500. godine pre nove ere do danas. Od antičkih komornih lonaca do intimnog prostora kralja Luja XIV, izložen je zapanjujući niz toaleta iz preko 50 zemalja širom sveta.

Muzej zatvora - Hantsvil, Teksas

Evo drugačije vrste kaznenog muzeja. Ovaj vas vodi kroz razvoj teksaškog kaznenog sistema od 1848. do danas. U državi koja ima 115 zatvora, postoji mnogo materijala za izlaganje. Videćete neke pametne kreacije snalažljivih zatvorenika, uključujući umetničke izraze i krijumčareno oružje. Glavna atrakcija je Old Sparki, električna stolica koja je ubila 361 lošeg momka između 1924. i 1964. Takođe poseduju i poslednji pištolj koji su koristili partneri u zločinu Boni i Klajd.

Currywurst muzej – Berlin, Nemačka

Predstavljamo vam svetilište kobasice. Niko ne voli svoje kobasice kao Nemci, toliko da su podigli ceo muzej svom voljenom jelu. Currywurst je popularna užina napravljena od kobasica začinjenih kari kečapom, ponekad se servira narezana, a ponekad cela. To je popularna restoranska hrana, hrana za poneti i ulična hrana, toliko da se procenjuje da se svake godine u Nemačkoj pojede oko 800 miliona currywurst-a, a samo u Berlinu 70 miliona.

Muzej mučenja – Amsterdam, Holandija

Šta kažete na malo mučenja u gradu lala i vetrenjača? Ako ste mislili da je kvart crvenih svetla divlja strana Amsterdama, ovaj muzej bi vam mogao promeniti mišljenje. Tu su, za vaše zadovoljstvo gledanja, eksponati koji dokumentuju istoriju ljudske okrutnosti. Zarđale giljotine, stalci za istezanje i stolica za eksere samo su neki od kreativnih alata koje je naša vrsta koristila tokom godina da bi izvukla informacije, odvratila ponašanje ili prezentovala sadizam.

Muzej loše umetnosti - Boston, Masačusets

Za neke ljude, poseta muzeju umetnosti je slična mučenju. Ovaj preokreće koncept zagušljive galerije namerno istražujući i prihvatajući strašnu umetnost. Muzej loše umetnosti tvrdi da je jedini te vrste na svetu, a dela koja su sakupili su tako dobra u tome da budu loša. Dok posmatrate sale u kojima se sukobljavaju boje, shvatićete da je zaista potreban poseban talenat da biste ovako nešto stvorili.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike