U ovom gradu se proizvodi najpoznatije pivo na svetu

02.08.2022

09:11

0

Autor: M. J.

Poznat kao jedan od najobrazovanjih centara na svetu

U ovom gradu se proizvodi najpoznatije pivo na svetu
profimedia-0703347139 - Copyright Profimedia

Dablin je glavni, a ujedno i najveći grad Republike Irske, kao i čitavog ostrva. Nalazi se na samom istoku države, naslonjen na obalu mora. Dablin zauzima površinu od 114, 99 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 525 000 stanovnika. Glavni grad Irske je ekonomski, kulturni, i politički centar države, i jedan od najrazvijenijih gradova Evrope.

Profimedia
 

Na odručju Dablina preovladava umereno – kontinentalna klima, sa jakim uticajem atlanske klime koja preovladava na većini ostrva. Na blage zime utiče Golfska struja, tako da se temperature u tom periodu kreću oko 6 stepeni celzijusa.

Profimedia
 

Prostor Dablina bio je naseljen u antičkom periodu. Pod imenom Dubh – linn, ili Crno jezerce, pominje se 291. godine. Grad su sredinom devetog veka osnovali Danci, a njih su 1171. godine zamenili Englezi. U više navrata Irci su bezuspešno pokušavali da oteraju Engleze, i on je u njihovim rukama ostao sve do 1921. godine. Tada je, nakon čuvene irske revolucije, Dablin konačno postao centar novoosnovane Irske. Danas je Dablin jedan od 30 najvažnijih gradova sveta, i sjajna turistička destinacija.

Profimedia
 

Dvorac Dablina podignut je 1204. godine po naredbi tadašnjeg kralja Džona. Record Tower je jedan od najočuvanijh delova kompleksa, a potiče iz trinaestog veka. Tu je i Chapel Royal iz devetnaestog veka. Većina današnjeg dvorca izgrađena je tokom osamnaestog veka.

Muzej pisaca poseduje prva izdanja kjiga, pisma brojnih pisaca, kao što su Swift, Sheridan, Shaw, Yeats i drugi. Muzej je smešten u predivnom gregorijanskom zdanju.
Profimedia
 

Katedrala Hristove crkve osnovana je 1172. godine od strane Richarda de Clare, grofa Pembrokea. Najzanimljivi delovi crkve su „ kosi zid Dablina “ na severnom delu, koji je od 1562. godine, nakon što se srušio krov, nagnut za 46 cm, zatim mumificirani mačka i miš nađeni u cevi orgulja, kao i srce Svetog Lovre, zaštitnika Dablina.

Profimedia
 

Nacionalna galerija Irske poseduje impresivnu kolekciju od oko 2 500 slika, akvarela, crteža, otisaka i skulptura. Od 2002. godine u okviru muzeja postoji i novo Milenijumsko krilo.

Nacionalni muzej Irske se ponosi bogatom kolekcijom irskih antikviteta, koji datiraju od 7000. godine pre nove ere, pa sve do danas. Tu su Ardagški pehar i Tara broš iz osmog veka, kao i Congški krst iz dvanaestog veka.
Profimedia
 

Trinity College je jedan od najpoznatijih obrazovnih centara na svetu. Osnovan je 1592. godine, a njegovi učenici bili su Jonathan Swift, Bram Stoker ( tvorac vampira Drakule ), Oscar Wilde, Samuel Beckett i drugi. Glavna atrakcija univerziteta je Book of Kells iz 800. godine.
Glavna pošta je mesto gde se dogodio đuveni Uskršnji ustanak 1916. godine, kada su Irci bezuspešno pokušali da se oslobode britanske vlasti.

Profimedia
 

U Dablinu se poizvodi jedno od najpoznatijih piva na svetu, Guinness, više puta proglašavano i za najbolje na svetu. Trgovi grada ispunjeni su uličnim zabavljačima, kao i brojnim radnjama za suvenire. Posetioci mogu da se upute i u neki od mnogih irskih pabova, u kojima je atmosfera svetski pozanta. Tu su i restorani, u kojma se mogu probati neka od lokalnih jela. Dablin je grad kulture, istorije, ali i zabave i uživanja. Zbog toga je ovaj šarmantni grad sjajna destinacija za savršen provod.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike