Svi bi da žive u ovom gradu: Važi za najpoželjniju destinaciju za život sa porodicom

01.08.2022

18:30

0

Autor: M. J.

Postao je veoma popularna destinacija, sa velikim brojem posetilaca svake godine

Svi bi da žive u ovom gradu: Važi za najpoželjniju destinaciju za život sa porodicom
tapio-haaja-bpDJvls-h-0-unsplash - Copyright Unsplash

Helsinki je glavni i najveći grad Finske. Nalazi se na samom jugu države, na obali Finskog zaliva. Prostire se na površini od 187, 1 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 600 000 stanovnika.  Helsinki je politički, kulturni, i ekonomski centar Finske, i jedan od gradova svetskog značaja.

Pixabay
 

Na području Helsinkija preovladava umereno – kontinentalna klima, sa varirajućom dnevnom svetlošću, u zavisnosti od doba u godini. Uticaj Golfske struje čini da su temperature daleko umerenije u odnosu na severne provincije Finske.

Pixabay
 

Prostor na kome se nalazi Helsinki bio je naseljen još u vreme praistorije. Sam grad osnovan je 1550. godine od strane švedskog kralja Gustava Vase, zbog čega je jedna od najmlađih prestonica u Evropi. Iako je osnovan kako bi postao trgovački centar koji je trebalo da se nadmeće sa nemačkim gradovima iz Hanzeatske lige, Helsinki je vekovima bio mali i siromašan grad. Kuga koja ga je zadesila 1710. godine još više je unazadila njegov ionako spor razvoj.

Pixabay
 

Ruski car Aleksandar I je prestonicu Finske iz Turske preneo u Helsinki, čime je zapravo započeo moderan razvoj grada. Nakon toga je broj stanovnika sa oko 11 000 narastao na preko 100 000. Helsinki nije mnogo stradao tokom prve polovine dvadesetog veka, što ga je učinilo velegradom. Olimpijske igre su 1952. godine održane u prestonici Finske. Danas je Helsinki jedan od najrazvijenijih evropskih i svetskih gradova, i jedno je od najpoželjnijih mesta za život.Helsinki je veoma popularna destinacija, sa velikim brojem posetilaca svake godine.

Pixabay
 

Turističke atrakcije:

Tuomiokirkko je ledeno bela katedrala izgrađena u periodu između 1830 -1852. godine od strane Carla Ludviga Engela. Građena je za potrebe luteranske crkve, ali ima izrazito ruski pravoslavni karakter zahvaljujući izmenama Ernsta Lohrmanna, koji je bio inspirisan hramom Svetog Isaka u Petrogradu. Ovo veoma zanimljivo arhitektonsko zdanje je jedan od simbola Helsinkija.

Pixabay
 

Temppeliaukion Kirkko je crkva u steni, i jedna od najlegendarnijih zgarda u Helsinkiju. Projektovali su je Timo i Tuomo Suomalainen, a izgrađena je u steni ispod Helsinkija. Unutrašnji zidovi su ostali nedovršeni, a kupola je futuristička napravljena od bakarnih ploča. Osvećena je 1969. godine.

Pixabay
 

Ateneum je galerija u kojoj su prikazana neka od remek dela finske umetnosti. Posetioci mogu da vide radove ikona poput Alberta Edelfelta, braće Von Wright, i Akseli Gallen – Kallela.
Finlandia-Talo ( Finska dvorana ) je izgrađena 1971. godine, i spada u red remek dela Alvara Aalta. Ova veoma upečatljiva zgrada služi za potrebe održavanja konferencija i koncerata, a u njoj se nalazi i dom Helsinške filharmonije.


Nacionalni muzej Finske poseduje bogate ahreološke i etnološke zbirke koje prikazuju finski život od najranijih vremena do danas. Posebno je zanimljiva galerija sa prikazom praistorijske Finske, i kulture naroda Sami iz Laponije. Sama zgrada podignuta je 1916., a za poseioce je obezbeđen vodič.

Pixabay
 

Kiasma ( Muzej savremene umetnosti ) je izgrađen od strane poznatog arhitekte Stevena Holla, i smatra se remek delo finske arhitekture. Muzej poseduje kolekciju finske umetnosti i dizajna od šezdesetih godina dvadestog veka do danas. Predstavljeno je oko 4 000 eksponata, a tu je i knjižara i kafe, u kome se okupljaju loalni umetnici.


Sederholm Talo je najstarija zgrada u Helsinkiju. Izgrađena je 1757. godine u rokoko stilu, a pretvorena je u muzej u kome je prikazan život Johana Sederholma, komercijalnog savetnika koji je u ovom zdanju živeo.
Pixabay
 

Senaatintori ( Senatorski trg ) je izgrađen u prvoj polovini devetnaestog veka. neo – klasično srce Helsinkija konstruisao je nemački arhitekta Carl Ludvig Engel, koji je takođe bio zvanični arhitekta Talina u Estoniji. Trg je izgrađen po uzoru na arhitekturu Sankt Peterburga, koju je Engel veoma voleo. Na njemu dominira statua cara Aleksandra II, a tu su i zgrade Palate Vlade i Helsinškog univerziteta.


Spomenik Sibelius je napravljen od stotina čeličnih cevi od strane skulptora Hiltunena. Spomenik je posvećen čuvenom finskom kompozitoru  Jeanu Sibeliusu ( 1865 – 1957. ), koji je pod ruskom vladavinom napisao pesme koje su postale sinonim za finski patriotizam. Ovo je hodočasničko mesto za većinu Finaca.

Pixabay
 

Helsinki svojim posetiocim nudi mnoge vidove zabave. Tu su kulturno – istorijski spomenici, za koje je potrebno izdvojiti dosta vremena. Tu su i lokacije za opuštanje i dobar provod. U gradu se nalaze restorani sa najukusnijom hranom, barovi, kafići, kao i noćni klubovi. Iako se ini da su Finci veoma hladni, Helsinki je sjajna destinacija za nezaboravno uživanje.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike