Zaboravite na hotele od 5 zvezdica i uplovite u seoski turizam

01.07.2022

14:43

0

Autor: M. J.

Uživaćete u jutarnjem ispijanju kafe, šetnji u čistoj prirodi

Zaboravite na hotele od 5 zvezdica i uplovite u seoski turizam
seoski turizam etno hrana copy - Copyright Profimedia

Poslednjih godina, seoski turizam beleži sve veću popularnost kako među stranim, tako i među domaćim turistima. 

Pixabay
 

Šta seoski turizam i ruralna domaćinstva nude svojim posetiocima?

Ono što posetioce najviše privlači kod ruralnih naselja jeste gostoprimstvo njihovih domaćinstava, tradicionalna srpska hrana i čist vazduh, kao i prirodne lepote i bogata tradicija ovih delova naše zemlje. Zahvaljujući ovim odlikama, seoska naselja danas su popularne destinacije za vikend putovanja, ali i duži boravak.

RINA
 

Takođe, postoji veliki stepen slobode prilikom organizovanja ovakve vrste odmora. Što se tiče smeštaja, možete birati između tradicionalnih brvnara koje odišu duhom prošlih vremena, ali i onih nešto raskošnijih, koje više podsećaju na luksuzne apartmane udešene u tradicionalnom stilu.

RINA
 

Kada je u pitanju način na koji ćete provesti svoj odmor, to može biti pasivno, uživajući u jutarnjim kafama u prirodi, laganim šetnjama i večerima pored kamina. Sa druge strane, ljubitelji aktivnog odmora mogu se upustiti u istraživanje prirode, kao i učestvovati u brojnim aktivnostima seoskih domaćinstava.

RINA
 

Brvnare, vajati i salaši – najčešći oblici smeštaja seoskog turizma

Kada je u pitanju seoski turizam, zaboravite na hotele sa pet zvezdica i luksuzne apartmane. Sa izuzetkom smeštaja koji su vlasnici previše modernizovali, smeštaj koji možete pronaći u ponudi u ruralnim naseljima je dovoljno savremen da ispuni sve potrebe za udoban boravak, ali i dovoljno tradicionalan da vam pruži autentično iskustvo života na selu.

Pixabay
 

Skromne i udobne, ali lepo opremljene brvnare i vikendice od drveta, najčešći su smeštaj koji možete pronaći u selima širom Srbije. U Zapadnoj i Centralnoj Srbiji zastupljeni su vajati, drvene kućice koje su se nekada koristile za odlaganje namirnica, dok Vojvodinu karakterišu prekrasni salaši.

RINA
 

Međutim, ukoliko želite da iskusite seoski život iz prve ruke, najbolje će biti da iznajmite smeštaj u nekoj od domaćinskih kuća, gde ćete provesti svoj odmor zajedno sa porodicom kuće.

Profimedia
 

Tako ćete imati priliku da pomažete oko useva i životinja, kao i da učestvujete u spremanju zimnice ili drugim sezonskim poslovima.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike