Dosađuju vam komarci? U ovoj državi su toliko retki da jednog čuvaju u limenci!

19.05.2022

14:30

0

To ne znači da ovde nema mušica, insekata i ostale „rodbine“

Dosađuju vam komarci?  U ovoj državi su toliko retki da jednog čuvaju u limenci!
pixabay/12019 / 10257

Ukoliko se klimatske promene nastave, Islanđani će ipak možda doživeti naseljavanje komaraca na njihovo ostrvo. Stoga, uživajte dok možete!

Stižu topliji dani, a s njima i naši najdraži nepozvani prijatelji – komarci. Dok neki sretnici prođu kroz leto neokrznuti, drugima ne pomažu ni kreme ni stotine tamjana kojima zapale dvorište. Njima, koji već misle da im nema spasa u svetu s gotovo 4.000 vrsta komaraca, preporučujemo nešto što će sigurno upaliti - put na Island.

Draga evropska destinacija omogućiće vam naizgled nespojivo, uživanje u prirodi i izostanak komaraca. Često se govori o Islandu kao jedinoj zemlji na svetu bez komaraca, no to bi ipak bilo malo preterano.

Sa sigurnošću se zna da na Islandu postoji barem jedan komarac. Reč je o jadniku kojeg je islandski profesor Gisli Mar Gislason pronašao u avionu i zadržao u limenci. Potom ga je doveo na Islandski institut gde je i ostao.

pixabay/vpzotova
 

Radi se o tome da im jednostavno ne paše klima, tj. promenjivo vreme, naročito zimi kada im je potrebna stabilna niska temperatura radi hibernacije. Island im takođe ne pruža stabilne količine plitke vode koja im je potrebna za razmnožavanje, a neki smatraju kako im ne paše ni hemijski sastav vode.

To ne znači da na Islandu nema mušica, insekata i ostale „rodbine“. Štaviše, postoji vrsta tipična za Island, a koja je nalik komarcima ili mušicama. Pa ako i pomislite da ste videli komarca, verovatno je to samo islandska dosadna mušica koja ne pije krv. Mnogo njih nalazi se na jezeru Mivatn.

Ako ipak na svojim putovanjima nabasate na pravog komarca, pozovite profesora Gislasona koji bi svom usamljenom komarcu rado pronašao prijatelja ili devojku. I setite se da i oni imaju svoju svrhu a koja ne uključuje prenošenje Zika virusa i malarije. Kada ne bi bilo ovih malih krvopija, došlo bi do prave katastrofe, jer oni su hrana za žabe, šišmiše, ribe i brojne druge životinje. Takođe, održavaju na životu i neke vrste cveća posredno učestvujući u njihovom oprašivanju.

Ukoliko se klimatske promene nastave, Islanđani će ipak možda doživjeti naseljavanje komaraca na njihovo ostrvo. Stoga, uživajte dok možete!

 

Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: punkufer.hr