5 gradova u Evropi za svačiji džep

13.05.2022

18:35

0

Autor: 24sedam

Postoje mnogi evropski gradovi u kojima vaš novac može da potraje duplo duže

5 gradova u Evropi za svačiji džep
prague-gaaf64facf_1920 - Copyright Pixabay

Većina ljudi, kada razmišlja o putovanju u Evropu, obično se fokusira na gradove poput Pariza, Londona ili Rima. Iako su ovi kulturni i istorijski centri svetske klase veoma vredni posete, oni će napraviti rupu u vašem novčaniku kao nigde drugde. Neki gradovi su možda malo ispod radara u odnosu na poznate „grand tour“ destinacije, ali nude fascinantne prizore, bogatu istoriju, odličnu hranu i još mnogo toga. Kao relativno jeftina mesta, možete se smestiti i u njima ostati neko vreme, ili potrošiti novac na neke udobnosti i pogodnosti kako biste putovanje učinili nezaboravnim. 

Pixabay
 

Prag, Češka

Niko ne posećuje Grad hiljadu tornjeva a da ne bude zadivljen njegovom sjajnom arhitekturom i smešno jeftinim pivom. Iako delovi Praga mogu biti skupi, poseta gradu može biti veoma pristupačna ako malo istražite. Svakako možete pronaći hostele i hotele po povoljnim cenama, plus hranu, piće i noćni život za delić cene u glavnim evropskim prestonicama. Najbolje lokacije uključuju drevni Karlov most, Praški zamak, Starogradski trg i dvorac Višehrad. Pridružite se besplatnom pešačkom obilasku da biste se upoznali sa zemljom. Ako imate vremena, napravite jednodnevni izlet do zamka Karlštejn ili grada Kutna Hora.

Profimedia
 

Sofija, Bugarska

Glavni grad Bugarske je izuzetno povoljna destinacija koja ima eklektičnu mešavinu komunističke, otomanske i evropske arhitekture. Sa više od 2.500 godina istorije, zavisnici od kulture će naći mnogo toga da rade i vide u ovom živahnom gradu koji se razvija. Među ključnim lokacijama su Neoklasično nacionalno pozorište, rimski amfiteatar Serdika, ogromna pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskog i brojni trgovi, bašte i parkovi oko grada. Ne samo da je Sofija jeftina, već je i relativno neotkrivena, tako da nećete morati da se zadovoljavate hordama drugih turista.

Pixabay
 

Lisabon, Portugal

Lisabon je jedan od najjeftinijih glavnih gradova u zapadnoj Evropi, pod uslovom da izbegavate očiglednija turistička žarišta. Drevni primorski grad je doživeo nešto poput oživljavanja poslednjih godina i nudi mnogo toga da se vidi i uradi. Posetioci će moći da uživaju u finom vinu i odličnim morskim plodovima bez trošenja bogatstva. Obavezno idite starim Tramvajem 28 oko centra grada. Važne lokacije uključuju kompleks manastira Jeronimos, kulu Belem i Trgovački trg. Putnici koji putuju sa ruksakom neće imati problema da pronađu hostele dobre cene ovde, ali čak su i hoteli po razumnoj ceni.

Pixabay
 

Krakov, Poljska

Iako to nije bila pogodba kakva je bila, vaši dolari bi i dalje trebali otići prilično daleko u omiljeni grad u Poljskoj. Jedan od retkih velikih poljskih gradova koji nije uništen u Drugom svetskom ratu, Krakov ima zadivljujuću originalnu arhitekturu koju savršeno ilustruju Rinek (Gradski trg) i Suknonica, crkva Svete Marije i zamak Vavel. Postoje beskrajni kafići na trotoaru za prijatno upijanje sati svakog dana. Ne propustite neke popularne jednodnevne izlete iz Krakova, uključujući bivši nacistički koncentracioni logor Aušvic i prilično uzbudljivije rudnike soli Vielička. Krakov je sve popularnije mesto za odmor za Evropljane, jer ovde ima mnogo jeftinih letova sa celog kontinenta.

Pixabay
 

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta je jedan od sofisticiranijih, ali još uvek povoljnih evropskih gradova, sve dok izbegavate turistička mesta duž reke. Ranije je bio važan kulturni i politički centar Austro-Ugarske. Prva stvar koju ćete primetiti je zgrada parlamenta, sjajna struktura gotičkog preporoda izgrađena krajem devetnaestog veka. Ostale znamenitosti uključuju Kraljevsku palatu, Nacionalnu galeriju i Ribarski bastion. Ne propustite Gellert kupke i druge termalne banje po ceni, tako da čak i set za bekpeker može da uživa. Oni koji traže noćni život biće impresionirani jedinstvenom scenom žurki u Budimpešti, koju karakterišu takozvani „ruin pabovi“.


BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike