Na samo pola sata od Beograda obiđite srpski Atos

30.03.2022

15:30

0

Želite da lutate šumskim stazama, uživate u cvrkutu ptica, pijete iz šake bistru vodu, mirišete poljsko cveće i otkrivate skrivene dragulje prirode

Na samo pola sata od Beograda obiđite srpski Atos
mountains-ge92c77eb4_1920 - Copyright Pixabay

Fruška gora nije ni najviša niti najpoznatija srpska planina, ali je mesto koje sigurno nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
 

Pohode je i planinari i rekreativci, izletnici, biciklisti, ali i ljubitelji vina i duhovnici. „Fruškać“ je zbog svoje lepote i bogatstva biljnog i životinjskog sveta proglašen za prvi nacionalni park u Srbiji. U davnoj prošlosti ostrvo usred Panonskog mora, danas je planina bogata šumama, pašnjacima, živopisnim selima, jezerima, izvorima i rodnim vinogradima.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Najviši vrh Fruške gore

Najviša tačka odakle se vidi cela vojvođanska ravnica jeste Crveni čot na 539. metru nadmorske visine. Ukoliko volite da pešačite, možete se uputiti nekom od brojnih staza. Epitet poznatijeg vrha nosi Stražilovo, a do njega se dolazi stazom dugom 4 km od Sremskih Karlovaca.

Nestvarnu lepotu Stražilova i okoline voleo je i naš velik pesnik Branko Radičević. Zbog toga ga je izabrao za svoje večno počivalište.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
 

Pešačke staze

 „Fruškać“ svoju popularnost duguje između ostalog i pitomoj prirodi i brojnim stazama. Sve koje su obeležene, bezbedne su za pešačenje i planinarenje, a među njima ima onih s blagim usponima, prilagođene svim uzrastima, kao i onih zahtevnijih. Njih pohode oni iskusniji i fizički spremniji šetači jer ih karakterišu veći uspon i dužina rute.

U maju se ovde održava tradicionalna manifestacija- Fruškogorski maraton. U njemu učestvuju mnogobrojni rekreativci i profesionalci, trčeći, šetajući ili vozeći bicikl. 

Profimedia
 

Vidikovci

Osim dva najviša vrha planine, Fruška gora krije i mnogo lepih mesta odakle se može uživati u lepom pogledu na okolinu. Jedno od njih je vidikovac Kesten do koga se dolazi kada se krene iz Starih ledinaca i iz Rakovca. Usput ćete proći pored izvora Neven i Rakovačke isposnice. Vidikovac pruža pogled „kao na dlanu“ na Novi Sad, Dunav  i južne predele planine.

Neštin je mesto za koje su znali i stari Rimljani koji su ovde izgradili utvrđenje Kuluštre. Ono nažalost više ne postoji, ali je predivan pogled na živopisne dunavske ade i okolna naselja ostao netaknut.

Izuvijani šumski puteljci od Popovice vode do Dunavskog vidikovca. Naziv nosi po savršenom pogledu na moćnu reku koja protiče kroz Novi Sad. Dolazeći do vidikovca proći ćete pored Popovičkog jezera i Perine pećine. Veruje se da je ona nekadašnje rudarsko okno, sa dva hodnika dužine 70m. Međutim, pristup pećini nije dozvoljen iz bezbednosnih razloga.

Orlove stene su lokalitet star više od 200 miliona godina. Osim dve vremešne gromade nastale sedimentacijom, ovo mesto je i vidikovac odakle se pruža lep pogled na planinske proplanke obrasle gustom šumom.

Izletište Zmajevac je jedno od najpoznatijih na planini. Do njega ćete doći kada se uputite od Iriškog venca do Crvenog čota. Popularno je mesto za roštiljanje, druženje i uživanje u pogledu na Vrdnik. 

Pixabay
 

Fruškogorska jezera

Vojvođanska lepotica može da se pohvali sa čak šesnaest jezera. Iako su nastala za potrebe navodnjavanja i sprečavanja plavljenja obradivih površina, to ne umanjuje njihovu lepotu.

Tokom 2020. godine kada je pandemija zatvorila granice i onemogućila odlazak na more, mnogi su spas od letnje vreline potražili upravo na jezerima Fruške gore.  Najpoznatija su Sot, Beli kamen, Bruje, Međeš, Dobrodol, Borkovačko.

Jezero Sot ušuškalo se na oko 10 kilometara od Šida i važi za najlepše na planini, zahvaljujući pitomom okruženju. Sa svih strana okružuju ga ljupki brežuljci obrasli livadama i šumama hrasta, graba i četinara. Tu su svoj dom i mir pronašle i brojne vrste ptica. Rado ga posećuju pecaroši, ali i izletnici.

Beli kamen nosi naziv i Bešenovačko jezero po obližnjem naselju. Nastalo je na mestu napuštenog kopa laporca odakle se eksploatisao cement. Upravo zbog toga okruženo je strmim, surovim kamenim liticama bele boje. Nakon što je kop napušten, okolni izvori su tokom godina punili jezero vodom, a njegov nivo prema nekim procenama dostiže i 50m. Čisto i toplo, leti je idealno za kupanje i uživanje. 

Pixabay
 

Bruje se smestilo u blizini sela Divoš, na putu za Erdevik. Nekada su za njega znali samo lokalci, ali se dobar glas širio dalje. Danas osim strastvenih kampera i pecaroša, ovde leti dolaze i brojni kupači kao i zaljubljenici u prirodu i posmatranje ptica.

Međeš se naziva još i Šatrinačkim jezerom, opet po najbližem mestu Šatrinci, u okolini Iriga. Iako je veliko, ima uzak prilaz i jednu uređenu plažu.Dobrodol se nalazi pored istoimenog sela, u blizini Iriga i Rume. Omiljeno je stecište pecaroša, jer je poznato stanište riba poput  smuđa, šarana i amura.Borkovačko jezero omiljeno je izletište Rumljana. Od nekadašnjeg jezera za navodnjavanje preraslo je u  pravu turističku atrakciju. Ima uređenu plažu sa tuševima, pa se u toku leta ovde uvek traži mesto više. 

Ledinačko jezero nastalo je na mestu gde se eksploatisala ruda, a vodom su ga ispunile podzemne vode.  Sigurno vam je na Instagramu privuklo pažnju svojom čarobnom, smaragdnozelenom bojom vode. Magično mesto očaralo je i producente, pa su ovde snimani i mnogi filmovi.Jezero se od pre nekoliko godina nalazi u vlasništvu privatne kompanije, pa pristup nije dozvoljen. Ali vredi ga videti makar i sa visine, kroz krošnje drveća.

 

Dumbovački vodopad

Osim jezera i brojnih izvora pijaće vode, Fruška gora može da se pohvali i vodopadom! Do njega se može stići iz pravca mesta Dumbovo ili iz pravca manastira Beočin, uzvodno uz Dumbovački potok. Vodopad okružuje gusta listopadna i delimično četinarska šuma, a do njega vodi i obeležena pešačka staza. Tokom proleća i jeseni možete uživati u magiji ovog prirodnog fenomena, jer je u tom periodu najveći dotok vode.

Profimedia
 

Pećina Beli Majdan

Mnoga toga može vas iznenaditi na Fruškoj gori, a jedno od iznenađenja je i pećina! Nalazi se na oko desetak minuta hoda od manastira Rakovac. Nosi nazive Rakovačka pećina i Beli Majdan, zapravo je stari kamenolom. Pažnju privlači velika dvorana koju preseca kosina, a nose je kameni stubovi visine oko 3 metra.

Banja Vrdnik

Na južnim obroncima planine ušuškalo se malo naseljeno mesto i neznatno udaljen banjski centar. Nudi za svakoga ponešto- svima koji su umorni, iscrpljeni i pod stalnim stresom prijaće boravak u spa centru, opuštanje u termalnoj vodi i rekreacija u prirodi. Onima koji imaju zdravstvene probleme, pre svega sa srcem, zglobovima i kostima, preporučuju se terapije lekovitom vodom bogatom natrijumom i magnezijumom, čija temperatura iznosi 32,8 stepeni.

Pixabay
 

Vinski turizam

Fruška gora poznata je kao vinogradarsko područje još iz perioda rimske vladavine. Car Marko Aurelije Prob prvi je ovde zasadio grančicu vinove loze. Samim tim, ovde postoji najduža vinarska tradicija u Srbiji. Obronci planine imaju izuzetan geografski položaj, a sorte koje se najviše gaje jesu rizling, bermet, frankovka, merlo, game, vranac, portugizer, ausbruh.

Napravite izlet do neke od brojnih porodičnih vinarija u Sremskim Karlovcima, Irigu, Banaštoru, Erdeviku..Zavirite u vremešne podrume, uživajte u aromama božanskog pića i otkrijte tajnu koju nose vina sa ovog područja. Mnoge od vinskih kuća ponosni su vlasnici domaćih, ali i međunarodnih nagrada za kvalitet.

 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Srpska Sveta gora

Vojvođansku planinsku lepoticu nazivaju još i srpskom Svetom gorom zbog toga što na njenoj teritoriji ima više od 30 manastira, od kojih je 16 aktivno. Izgradili su ih Srbi bežeći u šume od najezde Turaka. Prema pisanim izvorima nastajali su od 15.veka, ali legende pripovedaju da su građeni u periodu između dvanaestog i petnaestog veka.

Arhitektonski vezuju vizantijsko nasleđe s uticajima baroka. Bilo kako bilo, nicali su u vreme velikih seoba, pa su samim tim postali centri duhovnosti i pismenosti i tokom vekova bili čuvari kulturnog i istorijskog nasleđa.Među najpoznatijima su Krušedol, Hopovo, Velika Remeta, Rakovac i Beočin.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike