Uz samo nekoliko jednostavnih saveta možete pobediti strah od letenja

29.03.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Dobro je znati da turbulencije nisu opasne, iako tako djeluju

Uz samo nekoliko jednostavnih saveta možete pobediti strah od letenja
profimedia-0240945042 - Copyright Profimedia

Strah od letenja jedan je od najčešćih ljudskih strahova, a procenjuje se da se jedan od deset ljudi boji leta avionom. Za taj strah postoje mnogi razlozi, a neki od njih su strah od visine, klaustrofobija, strah od nesreće uzrokovane lošim vremenom, nelagoda usled turbulencija, problemi pri poletanju i sletanju...

Međutim, s delom ovih strahova lakše ćete se suočiti uz prave informacije, a časopis Reader's Digest preneo je nekoliko korisnih saveta koje su s njima podelili piloti i stjuardese.

Profimedia
 

Ako se bojite nevremena, birajte jutarnje letove

Prvi savet se odnosi na one koji strahuju od toga da bi se avion mogao srušiti zbog nevremena, koji bi trebali leteti jutarnjim letovima jer je u popodnevnim satima mnogo veća šansa za oluju. A kad je već reč o nevremenu, valja napomenuti i kako munje ne mogu nauditi avionima koji su dizajnirani i izrađeni tako da to mogu podneti.

Dobro je znati da turbulencije nisu opasne, iako tako djeluju. Nije moguće da turbulencija sruši avion. Piloti ne izbegavaju turbulencije zato što se boje da će avionu pokidati krila, nego zato što su naporne.

Profimedia
 

Gde sesti u avionu?

Reader's Digest prenosi i neke zgodne trikove koji se tiču prostora u avionu, pa tako pišu da je avion poput klackalice, najstabilniji na sredini. Prema tome, svako eventualno pomeranje tela putnika biće manje u slučaju da sede na sredini aviona, blizu krila.

Ako vam je uvek hladno, najprijatnije će vam biti u zadnjem delu aviona. Ali ako vam je potrebniji svežiji vazduh, birajte prednji deo, jer vazduh u avionu struji od prednjeg ka zadnjem delu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike