Gradovi koji nikad ne spavaju

17.03.2022

10:11

0

Autor: 24sedam

Miris baklava , romantičan pogled na Ajfelov toranj, šarenila ulica...ovo su samo neke od lepota koje nose gradovi širom sveta

Gradovi koji nikad ne spavaju
Jerusalim - Copyright Pixabay

Ovi gradovi su najtraženji medju turistima.

Pixabay
 

1. Pariz – grad svetlosti

Razmišljate gde biste mogli da provedete medeni mesec ili nekoliko nezaboravnih i romantičnih dana? Pariz, grad koji kao da je napravljen za one koji su zaljubljeni i žele svoju ljubavnu priču da dopune nezaboravnim intimnim trenucima. Upravo zbog toga se često čuje da je Pariz i grad ljubavi.

S obzirom na sve što Pariz nudi nije čudno zašto je baš on jedan od najposećenijih gradova na svetu. Njegove dugačke ulice, šarenolike građevine i obale reke Sene godišnje poseti oko 50 miliona turista. Najpoznatije i najposećenije građevine ovog evropskog grada su svetski poznat Ajfelov toranj, Luvr i Jelisejska polja.

Pixabay
 

2. London – grad koji je uvek u modi

Iako je mnogima prva asocijacija na London moda, ovaj grad nosi još mnogo toga što ne biste smeli da propustite. London nije samo prestonica Ujedinjenog Kraljevstva, već ga mnogi smatraju prestonicom cele Evrope. To je grad u kojem živi preko 300 različitih nacionalnosti. Koliko je njegov društveni i kulturni život bogat govori i to da ga često turisti nazivaju gradom koji nikad ne spava.

Zbog svih sadržaja koji ovaj užurbani grad nudi, ni deset dana nije dovoljno da se obiđu sve lepote Londona.Reka koja protiče kroz London, Temza, je zaštitni znak ovog grada. Ona je doprinela tome da London postane finansijski i politički centar, centar mode i kulturnih dešavanja, a ovo su samo neke od znamenitosti Londona  koja su nadaleko poznata. Bakingemska palata, pokretni Tauer Bridž, Londonska kula i Katedrala Svetog Pavla.

Pixabay
 

3. Firenca – grad umetnosti

Grad umetnosti kako mnogi nazivaju Firencu, mali grad u Italiji, središte Toskane. Svojim posetiocima nudi niz kulutrnih sadržaja i predivnih građevina koje i one najiskusnije putnike ostavljaju bez daha.Iako grad nije veliki, njegova lepota je očarala i mnogobrojne poznate ličnosti iz prošlih vremena. Oni su inspiraciju za mnoga poznata dela našli upravo ovde.Poznate ličnosti koje su živele u Firenci su Dante Aligijeri, Mikelanđelo Buonaroti, Galilejo Galilej i mnogi drugi.

Palata Vekio sa svojim čuvenim tajnim prolazima krije posmrtnu masku Dantea Aligijerija.I na posletku, čuveni gastronomski specijaliteti kao što su italijanske paste i pice i nadaleko poznati italijanski sladoled, koji ostaje svima u sećanju. Ono što ne biste trebali da propustite u ovom prelepom gradiću je svakako Duomo, kompleks Santa Maria del Fiore, koji se sastoji iz krstionice, katedrale i Đotovog zvonika. Pored izvanrednih slika i izgleda unutrašnjosti katedrale, ono što turistima ostavlja možda i najjači utisak je penjanje na vrh ove velelepne građevine i pogled koji vas neće sigurno ostaviti ravnodušnim.

Pixabay
 

4. Istanbul – grad najboljih trgovaca

Grad najupornijih i najboljih trgovaca, cenkanja na ulicama, najboljih turskih baklava i čuvene turske narodne muzike. Kod nas još poznata i po hit serijama turske produkcije koje su na velika vrata ušle u domove našeg stanovništva. Grad koji je dom za preko 15 miliona ljudi, iako nije glavni grad Turske on je kulturni, ekonomski i istrorijski centar ove lepe zemlje.

Ovaj grad nudi turistima raznovrsne atrakcije a prva asocijacija na Tursku i sam Istanbul jesu velelepne džamije. Ovaj evropski grad je mesto gde se spajaju različite kulture, vizantijska, grčka, rimska, otomanska i moderna turska kultura. Grad je spoj modernog i starog, od crkava i sinagoga do raskošnih trgova i skupih butika, od siromašnih gradskih četvrti do bogatih zlatom okovanih delova grada.

Ukoliko vas put nanese u ovaj grad nikako ne smete propustiti da vidite najatraktivnije turističko mesto Sultanhamet, koji je i najstariji deo grada. Ovaj deo Istranbula je poznat po lepo uređenim uličicama koje krase drvene kuće, lepo uređena dvorišta sa raznolikim cvećem, a poznato je i po velikom broju mačaka koje možete videti gotovo svuda. Pored Sultanhameta, ne propustite da obiđete i Aja Sofiju, Baziliku Cistern i Plavu džamiju.

Pixabay
 

5. Jerusalim – Hristov grad

Jerusalim, grad koji još nazivaju i „grad mira“, „sveti grad“, „zlatni grad“, „svetilište svih svetilišta“, „pupak sveta“.Sami nazivi govore koliko je pažnje privlačio ovaj grad i koliko uticaj je imao kako u prošlosti, tako i sada. U njemu se spajaju različite vere, on je sveto mesto i za hrišćane i za judaiste i za muslimane.

Svake godine veliki broj vernika dođe u ovaj grad, bilo kao hodočasnici, koji žele da se priklone Bogu ili pak kao turisti koji žele da osete duh Jerusalima. Ukoliko vas put nanese u ovaj sveti grad posetite poznato Jevrejsko groblje, koje je najstarije groblje na svetu, a zanimljivo je da mesto na ovom groblju košta i do milion evra.

„Via dolorose“- poznato kao put kojim je Isus hodao noseći krst na kojem je razapet na brdu Golgoti, je najčešće mesto koje posećuju Hrišćani koji dolaze u Jerusalim.Jevrejski zapadni zid , poznatiji kao „Zid plača“ je takođe veoma posećen, a i danas tu dolaze mnogobrojni vernici koji se mogu videti kao se mole na ovom čuvenom svetom mestu.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike