Najveći svetski muzej na otvorenom zauzima prostor veličine 227 fudbalskih terena

13.03.2022

10:01

0

Autor: 24sedam

Lokacija prepuna modela i replika nekih od najvažnijih drevnih zdanja tajlandske arhitekture

Najveći svetski muzej na otvorenom zauzima prostor veličine 227 fudbalskih terena
profimedia-0389819869 - Copyright Profimedia

Najveći svjetski muzej na otvorenom se nalazi neposredno izvan Bangkoka, a zauzima 300 hektara što je oko 227 fudbalskih igrališta zajedno.

Oblikovan baš kao Tajland, sam park je rekreacija života i vremena u drevnom Siamu, sadrži 116 replika, nekih u prirodnoj veličini, ali i nekih smanjenih, modela najimpresivnijih spomenika Azije.

 

Muang Boran, ili Drevni grad, delo je ekscentričnog biznismena Leka Viriyaphana, koji je takođe finansirao izgradnju muzeja Erawan u Bangkoku (poznatog po kipu s tri glave slona od 250 tona koji se može videti sa velike udaljenosti).

Kada je 1963. godine kupio zemljište u području Samut Prakan izvan Bangkoka, njegov prvobitni plan bio je da izgradi golf igralište sa replikama poznatih tajlandskih znamenitosti kao deo uređenja i dizajna kluba.

Očigledno se malo zaneo u tom poduhvatu pa je nekako umesto toga na kraju izgradio ceo park atrakcija prepun istorijskih znamenitosti.

 

Uz pomoć stručnjaka iz Nacionalnog muzeja, muralista i studenata arhitekture, Viriyaphan je potom krenuo u stvaranje replika nekih od najpoznatijih zgrada na Tajlandu.

Park je takođe dom mnogih prekrasnih primera ruševina iz starog kmerskog carstva koje je vekovima vladalo delovima Tajlanda, Vijetnama, Kambodže i Laosa.

Kmersko carstvo najpoznatije je po tome što je izgradilo Angkor Wat u veku u Kambodži, koji je deo UNESCO-ve svetske baštine i najveća verska građevina na svetu.

 

Zanimljivo je da u parku postoji i plutajuća pijaca, gde tradicionalni čamci sa dugim repom vode turiste kroz uske kanale da kupe suvenire, fotografišu se i vide izbliza kako su nekad izgledale stare drvene trgovine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike