Neotkriveni raj: Ostrvo Mafija

06.03.2022

19:30

0

Turiste očekuju neverovatna ronilačka iskustva

Neotkriveni raj: Ostrvo Mafija
profimedia-0001677678 - Copyright Profimedia

Jedinstveno odredište pokraj obale Tanzanije, sa usamljenim peščanim sprudovima, gnezdima kornjača i migracijama kit ajkula. Manje poznato i definitivno mnogo mirnije od Zanzibara.

Profimedia
 

Mafija je deo malog arhipelaga koji se sastoji od jednog velikog i nekoliko manjih ostrva, od kojih svako ima jedinstvenu istoriju koja datira iz 8. veka. Ime “mafija”, naravno, nema nikakve veze sa italijanskim mafijašima, već je izvedeno iz reči mahali pa afya (na svahiliju), što znači “zdravo prebivalište”.

Odmor za one koji ne vole gužvu

Turističkim agentima, turoperatorima i putnicima još uvek malo poznato, ostrvo nije krcato turistima. Lokalne turističke vlasti navode da ostrvo godišnje poseti manje od 7.000 turista koji u proseku ostvare pet noćenja. Na zvaničnoj internet stranici turističke organizacije ostrva ističe se kako Mafija privlači one koji žele da pobegnu od gužve. Ostrvo je zanimljivo posetiocima koji nameravaju da istraže nešto novo i dožive prirodu i lokalnu kulturu koja još uvek nije narušena urbanim razvojem i masovnim turizmom.

Profimedia
 

Morski park ostrva Mafija

Mafija je pravi morski raj i može se pohvaliti nekim od najbogatijih koralnih grebena na svetu. Sa egzotičnim ribama, hobotnicama, ražama, kornjačama i kit ajkulama, koje često posećuju ove tople i bistre vode, ostrvo se naziva koralnim vrtom istočne Afrike. Morski park ostrva Mafija (Mafia Island Marine Park) formiran je 1995. godine, kako bi se zaštitili grebeni arhipelaga i više od 460 vrsta riba.

Fantastičan doživljaj ronjenja moguć je na dubinama manjim od 30 metara. Početnici i ronioci na dah uživaće u plitkim vodama i grebenima zaliva “Chole Bay”. Iskusni ronioci mogu da uživaju u dugačkom koralnom zidu izvan zaliva sa ogromnim (staghorn) koralima modrih vrhova. Velike ribe grabljivice i kornjače su, takođe, uobičajene.

Ostrvo Juani

Projekti očuvanja životne sredine na ostrvu su podjednako impresivni. Na ostrvu Juani, tik uz obalu Mafije, nevladina organizacija "Sea Sense", u saradnji sa lokalnim zajednicama, radi na nadgledanju i zaštiti morskih kornjača. Posetioci mogu videti kako se kornjače gnezde na udaljenijim plažama i kako se rađaju mladunci.

Profimedia
 

Na ostvrcetu Juani turisti mogu da posete drevni grad Kua, koji datira iz ranog 12. veka. Arheološko nalazište nudi nekoliko džamija, groblje, palatu sa velikim skladištem i školu. Sve to je finansirala tada unosna trgovina morskim školjkama (cowrie). Imajući to na umu, može se reći da je nekada Kua bilo prilični značajno lokalni mesto.

Gde odsesti?

Arhipelag nudi različite mogućnosti smeštaja, od romantičnih kućica na drveću do privatnog ostrva i opuštenih, malih hotela.

Profimedia
 

Do ostrva Mafija stiže se kratkim 30-minutnim čarter -etovima iz Dar es Salama, najvećeg grada Tanzanije, ili sa ostrva Zanzibar. Takođe, ostrvo je svakodnevno povezano domaćim letovima sa svim safari destinacijama u Tanzaniji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike