Male zemlje velikih moći

15.02.2021

14:30

0

Autor: A.Gligorijević

Vodič kroz najmanje države sveta

Profimedia

Iako Srbiju mnogi smatraju malom državom, mišljenje se lako može promeniti pogledom na spisak najmanjih država na svetu. Među takvim nalaze se i vrlo uticajne zemlje, ali i one sa visokim standardom.

Profimedia

Vatikan

Vatikan je očigledan dokaz da veličina nije pokazatelj moći. Najmanja država na svetu ima tek 0,44 kvadratna kilometra, a nalazi se usred Rima. U njoj nema mesta za aerodrom, a broji tek oko hiljadu stanovnika. U Vatikanu se ima šta videti, pod uslovom da vas zanimaju kultura i umetnost. Bazilika Svetog Petra barokno je remek delo, Sikstinsku  kapelu je oslikao Mikelanđelo, a u Vatikanskom muzeju se nalazi najbogatija umetnička zbirka na svetu.

Profimedia

Monako

Minijaturni Monako sa tri strane okružuje Francuska, a sa četvrte, Sredozemno more. Najgušće naseljena zemlja ima nešto više od dva kvadratna kilometra i iznenađujuće puno znamenitosti. Palata, katedrala, prekrasni vrtovi, sjajan Okeanografski muzej i slavni kazino samo su neke od njih. Stepen uređenosti je gotovo nestvaran, mnogima potpuno neodoljiv.

Nauru

Republika Nauru nalazi se u Mikroneziji u zapadnom delu Tihog okeana. Reč je o koralnom ostrvu koje se nalazi na vrhu podvodnog ugašenog vulkana. Nauru je i najmanja svetska republika koja nema gradove.

Pročitajte još:

Tuvalu

Državica koja se prostire na devet ostrva. Godišnje je poseti tek oko 2000 turista. Razlog tome je komplikovano putovanje do nje. Nalazi se „usred ničega“, severno od Fidžija, na pola puta između Havaja i Australije. Skriveni raj u Tihom okeanu je i na popisu najugroženijih ostrva koja bi zbog klimatskih promena i podizanja nivoa vode mogla uskoro nestati, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia

San Marino

Osnovana 301. godine, ova enklava u severnoj Italiji najstarija je suverena država na svetu i poslednja koja je preživela među nezavisnim državama koje su nekada postojale širom Italije. Istoimeni glavni grad je na popisu svetske baštine.

Lihtenštajn

Nalazi se na obalama Rajne u srednjoj Europi i prekriva tek 160 kvadratnih kilometara. Lihtenštajn je popularna skijaška destinacija.

Maršalova ostrva

Maršalova ostrva, republika u zapadnom delu Tihoga okeana. Obuhvata 181,3 kvadratnih  kilometara razasutih na 1225 koralnih ostrva. Ostrva su ronilačka meka, posebno zbog potopljenih brodova iz Drugog svetskog rata. Takođe je sjajno odredište za surfovanje.

Sveti Kristofor i Nevis

Sveti Kristofor i Nevis je ostrvska država u Karipskom moru. Sa svojih 261 kvadratnih kilometara smestila se na osmom mestu najmanjih zemalja sveta. Ovde traje večno leto, pa se posetioci mogu kupati u bilo koje doba godine.

Profimedia

Maldivi

Maldivi broje 1200 ostrva koja čine 300 kvadratnih kilometara.  Male je glavni grad ove ostrvske države. Tokom prošlog veka, postaju turistički atraktivni.

Malta

Nadomak Sicilije, ali i Afrike nalazi se država na čijih približno 300 kilometara kvadratnih živi malo manje od pola miliona ljudi. Malta je jedna je od najmanjih, ali i najgušće naseljenih zemalja sveta. Malta je država bogate istorije, jer život na tim prostorima datira još iz kamenog doba.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti