Italijanski arheolozi pronašli davno izgubljenu mermernu glavu prvog rimskog cara

09.05.2021

14:30

0

Autor: A.Gligorijević

Stara 2000 godina

Profimedia

U italijanskom gradu Iznerija pronađena je mermerna glava jednog od najznačajnih rimskih careva Oktavijana Avgusta stara 2.000 godina. Arheolog Frančesko Đankola otkrio ju je tokom restauratorskih radova na srednjovekovnom zidu.

Glava je visoka 35 centimetara i bila je deo kipa visine preko dva metra koji je prikazivao mladog Oktavijana Avgusta. Izrađena je od istog mermera koji je tokom renesanse koristio Mikelanđelo.

– Kada smo počeli da kopamo iza zida, videli smo da je zemlja drugačije boje. Nastavili smo da kopamo finijim alatkama i pojavio se mermer. Odmah sam znao da se radi o glavi sa Avgustovog kipa, zbog kose i oblika očiju“, kaže arheolog Frančesko Đankola.

Pored teško oštećenog nosa i gubitka ostatka tela, glava je ostala relativno netaknuta, navodi se u izjavi koju je na Fejsbuku objavilo odeljenje za arheologiju lokalne vlade.

Arheolozi pretpostavljaju da je u pitanju važan kip koji je možda stajao u hramu posvećenom kultu carske porodice.

Grad Iznerija ima vrlo bogatu istoriju. Ispod njega se nalaze vredni arheološki ostaci. Tokom iskopavanja otkrivene su i brojne srednjovekovne grobnice i vredni predmeni od keramike. Arheolozi se nadaju da će pronađena glava biti postavljena u gradskom muzeju Iznerija, jer bi sigurno privukla veliki broj turista.

Oktavijan Avgust je bio prvi rimski car koji je sagradio imperiju koja se protezala od Velike Britanije pa sve do Egipta. Bilo je to doba mira tokom kojeg su cvetale kultura, umetnost, arhitektura i trgovina. Svi kasniji rimski carevi nosiće titulu Avgusta kao deo svog imena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti