Da vas lokalni običaji ne iznenade

17.09.2020

16:22

0

Autor: 24sedam

Izvor: Pun kufer/nezavisne.com

Greške koje turisti prave u stranim zemljama

profimedia

Ako planirate da posetite neku od ovih zemalja korisno je da znate sledeće:

Ne naručujte supu leti i ne pijte kafu s mlekom posle ručka u Italiji

Mnogi italijanski restorani smatraju supu  je “zimskim” jelom, pa je leti u potpunosti sklanjaju iz ponude. Takođe, kad je reč o kafi, u popodnevnim satima, kada ste završili sa ručkom, nemojte naručivati sa mlekom, već isključivo espreso. Naime, Italijani smatraju da nakon jela nije zdravo konzumirati mleko, tako da kapućino bolje odložite za jutro.

U Turskoj ne pokazujte đonove cipela

U turskim restoranima, ali i kafićima, smatra se nepristojnim sedeti tako da drugi mogu da vide đonove vaših cipela, jer se smatraju prljavim. Takođe, što više pojedete, vaš ljubazni domaćin koji vas je pozvao na večeru biće sretniji. Zgodno je i znati kako se na Turskom kaže prijatno jer se u ovoj zemlji koristi i pre i posle jela.

Ne očekujte da će vas u Švedskoj uvek konobari poslužiti

Kada ste u kafiću, nemojte uvek očekivati da će konobar doći. Tako da nekada naručite za šankom, platite i uzmite kafu, jer je Šveđanima self service vrlo bliska ideja.

profimedia

Ne dodajte hranu jednom rukom kada ste na Tajlandu

To je mesto gde se tradicije vrlo poštuju, a turisti ih ne razumeju uvek. Nepristojnim se smatra dodavati hranu jednom rukom, tako da kada prosleđujete tanjir ili činiju, svakako koristite obe ruke.

Ne bojte se kašnjenja uTanzaniji

Ako vas neko pozove u kafić ili restoran, nikada nemojte doći na vreme. Lokalni običaji kažu da ako zakasnite 15 -20 minuta, poštujete osobu koja vas je pozvala. Prilično čudan običaj, ali “ispoštujte” kašnjenje

Bonton u Čileu ne poznaje konzumiranje hrane rukama

U ovoj južnoameričkoj zemlji ljudi nikada ne jedu rukama. I kada završite obrok, neka vam ne padne na pamet da poližete nož ili viljušku, jer se to smatra prilično nepristojim

Zdravica u Mađarskoj ne uključuje kucanje čašama

Prilikom zdravice kod naših komšija ni slučajno ne kucajte čašama. Nije da Mađari ne vole proslave, ali razlozi su jednostavno – istorijski sežu u 19. vek. Austrijanci su jednom prilikom, nakon ratnog sukoba, na ovaj način proslavljali pobedu nad Mađarima.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti