Britanski tajni agenti više nisu tajni: Pronađite ih na Instagramu

23.04.2021

20:30

0

Autor: Slavica Kalaba

MI5 je rešio da sruši neke stereotipe koji su vezani za obaveštajce

Pixabay

Zvanično su tajni agenti u službi Njenog Veličanstva kraljice Elizabete ali su sada odlučili da postanu malo „javni“ i možete ih naći na društvenoj mreži Instagram. Oni su nedavno otvorili zvanični profil na ovoj mreži.

Odmah se nameće pitanje zašto se neke službe, koje slove za „tajne“, izlažu javnosti na društvenim mrežama?

Pixabay

Kako je za Dejli Telegraf, pojasnio šef MI5, Ken Mekkalum, na ovaj su se potez odlučili iz nekoliko razloga. Pre svega, jer žele da promene sliku u javnosti o tome što i kako rade britanski obaveštajci, ali i kako bi promovisali karijeru obaveštajca:

-Želimo biti otvoreniji, napisao je Mekkalum i dodao kako je priključivanje društvenim mrežama „rutinski korak za većinu organizacija, ali posebno zanimljiv kad vam je glavni posao – čuvanje tajni“.

-S jedne strane, naš posao je da štitimo javnost i državu kroz tajne operacije. Ali moramo i dopreti do novih ljudi, dodaje šef britanske tajne službe.

Pixabay

On je objasnio da im je plan da razbiju popularne mitove o radu obaveštajnih službi, ali i da objave neke materijale koje do sad nikad nisu bili dostupni javnosti.

-Moramo se rešiti stereotipa o momcima koji samo ispijaju martinije i objasniti javnosti kako danas izgleda MI5, kako ljudi ne bi odustali od karijere obaveštajca zbog izmišljenih prepreka kao što su poreklo, seksualnost, pol, invaliditet ili deo zemlje u kojoj su rođeni, objasnio je Ken Mekkalum, dodavši da će i dalje deo ostati tajan ali da je budućnost u otvorenosti.

Pixabay

MI5 je prilično kasno prihvatio društvene mreže. Pre njih to su napravili CIA na Twitteru, GCHQ na Instagramu, a i nedavno imenovan šef MI6, Ričard Mur koji je veoma aktivan na Twitter profilu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti