Izbrisani zbog imena: Fejsbuk suspendovao nalog gradića u Francuskoj jer ga je algoritam prepoznao kao „nepoželjan“

14.04.2021

14:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Pošto se saznalo za skandal, Fejsbuk tim je uputio izvinjenje i obnovio stranicu sa zvaničnim imenom mesta

Printscreen

Vil de Bič (Vill de Bitche) je mesto na severoistoku Francuske čiji nalog je suspendovan jer ga je algoritam društvene mreže Fejsbuk prepoznao kao nepoželjan. Reč „bitch“ na engleskom ima pogrdno značenje i često je sastavni deo psovki.

Stranica ovog šarmantnog istorijskog mestašca, sa pet hiljada stanovnika, je nestala sa mreže 19. marta bez ikakvog upozorenja ili vidljivog razloga.

Profimedia

Portparolka grada Valeri Dega je lokalnoj radio stanici prenela da je pokušavala na sve moguće načine da stupi u kontakt sa Facebook timom ali nikakav odgovor nije dobila:

-Pokušala sam da pošaljem privatnu poruku na Fejsbuk stranicu Francuske, ostavljala sam desetak poruka svakog dana. Konačno su me kontaktirali i rekli su mi da oni nisu nadležni i da ću morati da sačekam odgovor sa Fejsbuka.

Printscreen

U međuvremenu, osoblje gradske skupštine otvorilo je novu stranicu, Mairie 57230, sa poštanskim brojem grada, kako bi stanovnici bili u toku sa lokalnim vestima i informacijama. Stavljen je logo grada a na naslovnoj fotografiji je gradska kuća.

Nakon silnih peripetija i urgencija, nalog je vraćen a generalni direktor kompanije Facebook Francuska je direktno kontaktirao gradonačelnik i uputio mu izvinjenje zbog neprijatnosti.

Printscreen

Gradonačelnik Beno Kife je zato uputio zvaničan poziv vlasniku Fejsbuka Marku Cukerbergu da poseti njihov gradić:

-Zajedno možemo da evociramo uspomene na sunarodnike i naše američke prijatelje koji su pod zastavom 100. pešadijske divizije došli iz Južne Karoline kako bi oslobodili naš grad. Tada su se sa ponosom nazivali „sinovima Biča“.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti