Pre dve decenije bila u „Zvezdama Granda“, a sada pobedila na Saboru narodne muzike: Ovo su svi dobitnici prestižnih nagrada

28.04.2023

12:23

0

Pet članova žirija učestvovalo je na manifestaciji

Pre dve decenije bila u „Zvezdama Granda“, a sada pobedila na Saboru narodne muzike: Ovo su svi dobitnici prestižnih nagrada
Sabor nardone muzike 2023. - Copyright Foto: SEMUS

Veliko finale 5. Sabora narodne muzike Srbije 2023. godine održano je 27. aprila, a publika se tokom tri dana odlično zabavila uz direktan prenos na RTS koji je, zajedno sa Savezom estradno-muzičkih umetnika Srbije, organizator ovog festivala.

Članovi petočlanog žirija Sabora 2023 bili su: Ivana Selakov, estradna umetnica, aranžer i kompozitor Slobodan Marković, vokalna solistkinja Dragica Radovanović Cakana, kompozitor i tekstopisac Dušan Bačić i peti član, i predsednik žirija, maesto na harmonici i dugogodišnji umetnički rukovodilac i šef Narodnog ansambla RTS-a, Branimir Đokić.

Foto: SEMUS
Aleksandra Ristanović

Glasovi publike su bili podjednako važni kao i glasovi stručnog žirija, a Radio-televizija Srbije će svoj deo prihoda donirati u humanitarne svrhe. Biće podržana akcija Udruženja roditelja dece obolele od raka – NURDOR i biće obezbeđeni neophodni medicinski aparati i oprema.

Pobedila je kompozicija „Eh, da mogu“ kompozitora i aranžera Dragana Šainovića Šaje i tekstopisca Marine Atanacković, u izvođenju Aleksandre Ristanović, koja je doživela trijumfalni povratak dve decenije nakon što se publici predstavila u prvoj sezoni „Zvezda Granda“.

U revijalnom delu finalne večeri nastupala je Svetlana Ceca Ražnatović, koja je izvodila najveće hitove iz svoje dugogodišnje karijere. Ceci je ovom prilikom uručena nagrada za životno delo, čime je, sa nepunih 50 godina, postala najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade. Zanimljivo je to da je istog dana objavljeno da je njena ćerka Anastasija trudna, a pevačica je bila sjajno raspoložena.

Foto: SEMUS
Dragiša Golubović i Ceca Ražnatović

- Presrećna sam zbog nagrade. Počela sam na RTS sa 14 godina i čast mi je što sam baš ja dobila ovu nagradu - rekla je jedna od naših najvećih zvezda svih vremena, kojoj je priznanje uručio predsednik SEMUS Dragiša Golubović.

Odlukom žirija nagradu za Najbolju interpretaciju na Saboru 2023 osvojio je Ivan Milinković koji je izveo kompoziciju „I to je malo“.

Nagradu za najbolji tekst dobio je Vladan Savić za pesmu „Noćas pijem“ koju je izveo Branislav Tomašević, a nagrada za najbolji aranžman otišla je Vladi Todosijeviću za pesmu „Kada opet dođem u Beograd“, koju je izveo Đorđe Čavić.

Foto: SEMUS
Ceca Ražnatović

 

Članovi žirija su najveći broj glasova dali numeri koju je izveo Đorđe Čavić, „Kad opet dođem u Beograd“, koju je pevač i komponovao, na drugoj poziciji je bila Lepa Đorđević sa pesmom „Sve smo mogli mi“ autora Slavka Stefanovića Slavkonija, a na tećoj Ivan Kukolj Kuki i pesma „Lažu o tebi drugari“ kompozitora Zorana Vlajića.

Nagradu publike osvojio je Mačak Miša bend kompozicijom „Odavde do Trsta“, koju su komponovali Boban i Marko Marković.

Drugo mesto je osvojila kompozicija „I to je malo“ autora Slavka Stefanovića Slavkonija u izvođenju Ivana Milinkovića, a treće „Slavska sveća“ Bekija Bekića, u izvođenju Stefana Petrovića Kosmajca.

Foto: SEMUS
Dragiša Golubović i Mile Kitić

Što se nagrada za takmičare tiče, prva nagrada za kompoziciju dobija 300.000 dinara, dok druga i treća dobijaju 200.000 i 100.000. Što se tiče nagrada za aranžman, tekst, interpretaciju i glasove publike, pobednici dobijaju po 100.000 dinara.

Seka Aleksić je ovogodišnja dobitnica Estradno-muzičke nagrade Srbije, a Mile Kitić je posle pet decenija čekanja dobio zvanično priznanje branše u vidu nagrade Nacionalni umetnik.

Foto: SEMUS
Dragiši Goluboviću uručena nagrada

 

Inače, Dragiši Goluboviću Golubu, predsedniku SEMUS, koji je i na čelu Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, uručeno je najviše sindikalno priznanje u regionu – „27. april“, povodom Dana Saveza samostalnih sindikata Srbije.

- Iza mene su više od tri decenije neprekidnog rada, i savladane su neke od velikih prepreka, ali ima još mnogo toga da se uradi. Zato ovu nagradu prihvatam sa velikom obavezom da nastavim svoj rad i izborim se za svoju profesiju - istakao je između ostalog Golubović, inače organizator i pokretač Sabora narodne muzike Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike