Pobednica Sabora narodne muzike osvojila 300.000 dinara! I nekadašnji učesnik "Zvezda Granda" dobio priznanje publike

06.06.2022

13:43

0

Na ovom Festivalu našao se veliki broj estradnih umetnika

Pobednica Sabora narodne muzike osvojila 300.000 dinara! I nekadašnji učesnik "Zvezda Granda" dobio priznanje publike
finale festivala semus (59) - Copyright Foto: SEMUS

Četvrti Sabor narodne muzike Srbije je završen, a za pobednika ovogodišnjeg festivala izabrana je pesma Milene Lazarević Popović „Duša duše moje". Sabor je otvorio prošlogodišnji pobednik Nenad Manojlović pesmom „Zavet u amanet".

Održana su dva polufinala, u utorak i sredu, čuli smo 32 nove kompozicije. Iz svakog polufinala stručni žiri je izabrao po osam finalista i tako su se autori i izvođači 16 pesama nadmetali za titulu pobednika Sabora 2022, ali i za druga prestižna priznanja festivala.

Foto: SEMUS
Sabor narodne muzike

Miloš Radović i pesma "Dobro veče, prijatelju stari" osvojila je treće mesto. Milena Janković i Jovan Mihaljica sa numerom "Povedi me, srećo moja" su na drugoj poziciji nakon glasanja.

Članovi žirija u prvom i drugom polufinalu Sabora bili su: Ljiljana Jorgovanović, Steva Simeunović, Čeda Marković, Milutin Popović Zahar i Vladimir Graić.

U finalu, žiri su činili Nenad Kamidžorac, Ljubo Kešelj, Gordana Lazarević, Borisav Dugić, Miloš Roganović, Dragica Radosavljević Cakana i Vlada Panović.

Renato Henc sa pesmom "Zauvek tu ostani" dobitnik je nagrade publike jer je osvojio najviše SMS glasova.

- Pobednik festivala treba da se raduje svom učešću, zatim zbog toga što će njegova pesma sigurno zaživeti, a i naravno, nagradi od 300.000 dinara - rekla je voditeljka Sabora Bojana Marković.

- Suština ovog Sabora je da se stvore nove pesme. Svi pričamo da imamo stare pesme koje se slušaju i poručuju u kafanama po veseljima, i mislim da je najzad vreme da se rađaju nove pesme, i meni je to delovalo kao – kakva je sad to misija, hoće li to uspeti… Ali, eto, pokazalo se da to ide u dobrom smeru - dodao je voditelj Milan Popović.

Foto: SEMUS
Sabor narodne muzike

Osim stručnog žirija, u finalu Sabora 2022, za svoje favorite mogla je da glasa i publika SMS porukama. Glasovi publike i žirija, zbrajani su po evrovizijskom principu (u odnosu 50:50) a rezultati tog glasanja – odlučili su koje su tri pobedničke pesme.

I ovoga puta, sav RTS-ov deo prihoda od ostvarenih SMS poruka tokom glasanja u finalu Sabora 2022 biće preusmeren u humanitarne svrhe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike