Deset slobodnih dana posle rođenja deteta! Predviđeno uvođenje odsustva za tate!

17.04.2024

10:23

0

Uvođenjem očinskog odsustva Zakon o radu se usklađuje sa Direktivom EU o uspostavljanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života roditelja i pružaoca nege

Deset slobodnih dana posle rođenja deteta! Predviđeno uvođenje odsustva za tate!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izmenama Zakona o radu u Crnoj Gori predviđeno je uvođenje očinskog odsustva, u trajanju od deset radnih dana zbog rođenja deteta.

- Očinsko odsustvo je pravo oca deteta da koristi odsustvo sa rada zbog rođenja deteta u trajanju od deset radnih dana od dana rođenja. Izuzetno od stava 1 ovog člana ako je rođenje dvoje ili više dece otac deteta ima pravo na očinsko odsustvo uz trajanju od 70 dana od dana rođenja deteta. Prava iz stava 1 ovog člana ne može se uslovovljavati trajanjem radnog odnosa, ili trajanjem radnog odnosa sa istim poslodavcem - glasi predloženi novi član Zakona u radu, piše primorski.me.

Uvođenjem očinskog odsustva Zakon o radu se usklađuje sa Direktivom EU o uspostavljanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života roditelja i pružaoca nege.

- Cilj ove mere je ravnopravnija podela obaveza u podizanju deteta između muškarca i žene, što omogućava rano stvaranje emocionalne veze između očeva i dece - naveli su iz Vlade.

Pexels
 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o radu trajala je od 12. marta do 1. aprila. Na Nacrt izmjene Zakona o radu tokom javne rasprave stigle su brojne sugestije i primjedbe. Ministarstvo rada i socijalnog staranja prihvatilo je dvadesetak predloga.

Iz NVO "Centar za ženska prava" saopštili su da su predložili uvođenje minimum jednog dana koji mogućava osobama sa posebno bolnim menstruacijama da uzmu plaćeno "menstrualno odsustvo" sa posla, ali da Ministarstvo taj predlog nije prihvatilo uz obrazloženje "da je osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna zakona usaglašavanje Zakona o radu sa Direktivom EU 2019/1158 o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i staratelja i Direktivom EU 2019/1152 o transparentnim i predvidivim radnim uslovima, kao i definisanja odredbi kojima bi se uredio rad na daljinu shodno Evropskim okvirnom sporazumu o radu na daljinu".

- Ovde ukazujemo na pozitivan primer Španije koja je usvojila zakon koji omogućava osobama sa posebno bolnim menstruacijama da uzmu plaćeno "menstrualno odsustvo" sa posla. Zakon daje pravo na trodnevno "menstrualno odsustvo" – sa mogućnošću produženja na pet dana – i namenjen je ženama koje tokom ovog perioda imaju jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje. Za odsustvo je potrebna pribavljanje lekarske izjave. Novim Zakonom treba predvideti pravo da se u ove svrhe iskoristi minimum jedan dan, i to po mogućnosti plaćenog odsustva - ukazali su iz Centra za Ženska prava.

Javna rasprava je trajala 20 dana od dana objavljivanja javnog poziva na internet stranici.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike