Nedelja usred srede: Stigao lek protiv korone, Srbija korak bliže EU, sneg okovao zemlju

15.12.2021

20:15

0

Zemlju je potresla vest o smrti mlade influenserke koja je godinama unazad bila na udaru negativnih komentara

Nedelja usred srede: Stigao lek protiv korone, Srbija korak bliže EU, sneg okovao zemlju
nedelja usred srede 1512-a - Copyright Tanjug/24sedam/Instagram

U Srbiju je stigao lek protiv korone, a tu vest saopštio je predsednik Srbije najavljujući koji pacijenti će imati prioritet.

Dobre vesti stižu iz Brisela, gde je naša zemlja otvorila još četiri poglavlja tokom pregovora sa EU o pristupanju.

Sneg je okovao Srbiju, zbog nestašice struje proglašena je bila vanredna situacija u nekoliko gradova Srbije, a najnovija vest je da će četiri direktora u EPS-u biti smenjena zbog havarije koja je prouzrokovala da hiljade domaćinstava ostanu u mraku danima.

Zemlju je potresla i vest o smrti mlade influenserke koja je godinama unazad bila na udaru negativnih komentara, te po svemu sudeći nije mogla da izdrži pritisak i osude u javnosti.

Lek protiv korone stigao u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je u Srbiju stigao lek protiv korona virusa, američke kompanije MSD. On je precizirao da je u ovom trenutku nabavljeno leka za 11.500 ljudi, te najavio nabavku za 50.000 pacijenata. 

 

 

Lek je namenjen da se daje pacijentima u prvih pet dana nakon pozitivnog rezultata, pre svega najugroženijima, gojaznima, dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima.

Predsednik je najavio i da se u prvom kvartalu sledeće godine očekuje lek američkog "Fajzera", te naglasio da su u Evropi, pored Srbije, ovaj lek nabavili samo još Danska, Litvanija i Slovenija.

Dobre vesti iz Brisela

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije Evropskoj uniji održanoj u Briselu, razmatran je napredak države na putu evrointegracija te su otvorena četiri nova pregovaračka poglavlja i to: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

TANJUG/ CONSILIUM EUROPA EU
Jadranka Joksimović i Ana Brnabić u Briselu

"Otvaranjem Klastera 4 potvrđuje sa da Evropska unija odgovara na napredak Srbije u primeni reformi. Otvaranje Klastera prvi put tokom pretpristupnih pregovora prema revidiranoj metodologiji predstavlja važan korak ka pridruženju Srbije EU", istakao je u objavi na Tviteru evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Srbija je do sada otvorila 22 poglavlja, a u okviru pristupnih pregovora sa EU ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera.

Neposredno pre otvaranja poglavlja, stigao je i izveštaj Saveta Evrope u kojem se navodi da je Srbija unapredila mere u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma i napravila značajan napredak u usklađivanju sa međunarodnim standardima u ovim oblastima. U tekstu se, među pozitivnim pomacima Srbije, navode izmene zakonodavstva kada je reč o identifikaciji klijenata kazina i transakcijama većim od 2.000 evra.

Sneg okovao zemlju

Sneg je protekle nedelje okovao zemlju. Vanredna situacija zbog posledica snežnih padavina i nestanka struje proglašena je u devet opština i to: Osečini, Malom Zvorniku, Ivanjica, Lučani, Nova Varoš, Ljubovija, Krupanj, Arilje i Bajina Bašta. 

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
 

Sve raspoložive snage angažovane su na otklanjanju kvarova i probijanju puteva do udaljenih, odsečenih sela. 

Na juče održanoj sednici Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, energetska kriza bila je jedna od tema, te je predsednik Vučić rekao da su komunalne službe dobro odradile posao, ali da je nastao energetski kolaps.

On je rekao da je najteže bilo na području Moravičkog okruga, na delu Kolubarskog i Zlatiborskog okruga, te da su hiljade domaćinstava ostale bez struje. Predsednik je najavio da će država učiniti sve da da osigura građane, te da se puna stabilizacija očekuje do ponedeljka.

Zbog energeskog kolapsa i havarije, danas su četiri direktora u EPS-u smenjena.

Tragična smrt influenserke potresla Srbiju

Mlada influenserka Kristina Kika Đukić nađena je mrtva u stanu. Sumnja se da je devojka presudila sebi popivši veću količinu lekova, mada uzrok smrti još nije zvanično utvrđen.

Ovaj događaj potresao je celu zemlju, pogotovo što je jutjuberka poslednje dve godine bila izložena negativnim komentarima i osudi dela javnosti koja podržava njenog kolegu sa kojim je bila u sukobu - baku praseta, pa se pretpostavlja da nije mogla da izdrži pritisak.

Njena smrt pokrenula je i brojne inicijative, kao što je pokretanje tzv. Kikinog zakona da se sankcioniše javno blaćenje, vređanje te da se korisnici mreža zaštite od negativnih kampanja, ali i peticija za ukidanje kanala upravo bake praseta koji je pokrenuo lavinu negativnih komentara na račun sada već preminule Kike.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike