Dobre vesti: Najnoviji izveštaj Saveta Evrope o pozitivnim koracima Srbije

13.12.2021

15:12

0

U Strazburu navode da sledeći izveštaj Srbije o ispunjavanju standarda u oblasti borbe portiv pranja novca i finansiranja terorizma očekuju za dve godine

Dobre vesti: Najnoviji izveštaj Saveta Evrope o pozitivnim koracima Srbije
Savet Evrope - Copyright Profimedia

Srbija je unapredila mere u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma i napravila značajan napredak u usklađivanju sa međunarodnim standardima u ovim oblastima, navodi se u danas objavljenom izveštaju iz Saveta Evrope.

Telo Saveta Evrope zaduženo za borbu protiv pranja novca, Manival, navodi da su pozitivni koraci Srbije doveli i do podizanja rejtinga zemlje sa "delimično usklađenog" na "u velikoj meri usklađenog" u četiri oblasti koje se odnose na delatnosti određenih nefinansijskih preduzeća i profesija, kao i u oblasti međunarodne saradenje.

U izveštaju se dodaje da je rejting Srbije snižen jedino u oblasti "novih tehnologija" gde su uvedeni novi zahtevi koji se odnose na virtualna sredstava.

"Srbija je uspešno ispunila opšta očekivanja Manival-a i rešila većinu, ako ne i sve, nedostatake tehničke usklađenosti u roku od pet godina nakon usvajanje izveštaja o međusobnoj evaluaciji. Postignuta je puna usklađenost sa pet od 40 preporuka Radne grupe za finansije ( FATF) koje se odnose na međunarodne standarde u obalsti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Manji nedostaci postoje u sprovođenju 34 preporuke gde je konstatovano da je Srbija ''usklađena u velikoj meri''. Jedna preporuka (o novim tehnologijama) ostaje ''delimično usklađena'', a Srbija nema ''neusaglašene'' preporuke", navodi se u izveštaju Saveta Evrope.

U tekstu se, među pozitivnim pomacima Srbije, navode izmene zakonodavstva kada je reč o identifikaciji klijenata kazina i transakcijama većim od 2.000 evra.

Srbija je napravila i neophodne korake u oblasti licenciranja računovođa i agenata za nekretnine sa ciljem sprečavanja kriminalaca i njihovih saradnika da budu profesionalno akreditovani i da poseduju kontrolu ili upravaljanje u takvim preduzećima.

U oblasti međunarodne saradnje, finansijski supervizori u Srbiji su sada jasno ovlašćeni da sarađuju sa stranim partnerima, a nametnuta je opšta obaveza nadzornim organima da uspostavi odgovarajuće mere zaštite i poštuje zahteve poverljivosti.

Manji nedostaci konstatovani su u definisanju stvarnih vlasnika, evidenciji pridržavanje uslova koje ispunjavaju advokati i notari, kao i u primeni protivmera srazmernih identifikovanim rizicima.

Izvešaj beleži i značajan napredak u implementaciji novih zahteva kada je reč o virtuelnoj imovini u Srbiji, ali i definiše strateške nedostatke u toj oblasti gde je rejting Srbije smanjen sa "u velikoj meri usklađen" na "delimično usklađeno".

U Strazburu navode da sledeći izveštaj Srbije o ispunjavanju standarda u oblasti borbe portiv pranja novca i finansiranja terorizma očekuju za dve godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike