Za subotu najavljene blokade puteva: Građanski protest ili politički obračun iza koga stoje stranci

02.12.2021

19:15

0

Prema dosadašnjim najavama, protesti su planirani u 30 gradova Srbije, a MUP je ovim povodom izdao sapštenje

Za subotu najavljene blokade puteva: Građanski protest ili politički obračun iza koga stoje stranci
Tan2021-11-27_162547721_0 - Copyright Tanjug/AP/Milos Miskov

Za subotu od 14 sati planirane su blokade puteva. Prema najavama na društvenim mrežama protesti su organizovani u više od 30 gradova Srbije. MUP je izdao saopštenje u kome je informisao građane šta da rade ukoliko zbog blokade puteva ne mogu da se kreću.

U Novom Sadu, na fasadama zgrada ali i na ulicama, osvanuli su grafiti kojima se građani pozivaju na blokadu Mosta slobode, u subotu, 4. decembra.

Ma koliko tvrdili da iza ovih protesta stoje građani, a da je motiv, navodno, borba za ekologiju, poziv na blokade uputili su i pojedini opozicioni političari, a opozicione stranke nude advokatske usluge demonstrantima protiv kojih su pokrenuti prekršajni postupci tokom blokade saobraćajnica protekle subote, čime zapravo potvrđuju da su motivi ovih protesta - politički.

Prema dosadašnjim najavama, protesti i blokade planirani su u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu, Valjevu, Jagodini, Leskovcu, Subotici, Kraljevu... Predviđena je, navodi se u pozivnicama na proteste i blokada Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da policija neće da reaguje na protestima zakazanim za u subotu i da će pustiti učesnike da rade šta hoće, sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu građana i institucije. 

On je poručio demonstrantima da nastave sa zauzimanjem puteva, a policiji da se skloni da narod vidi šta "ti ljudi" rade i da im je smisao da maltretiraju narod.

"Onima kojima je stalo do životne sredine kažem, nikakve veze nijedan zakon nema sa Rio Tintom niti sa ekologijom, ali onaj ko ne želi da čuje ne može te da mu oonjašnjavate", zaključio je Vučić.

On je kazao da, ako misle da je zadovoljstvo u tome da blokiraju puteve ljudima da ne mogu da rade i žive, neka to rade, jer narod vidi razliku između onih koji rade i grade, i onih koji jedino što umeju je samo da prete, da vode brutalne kampanje izmišljotina.

Kako je rekao, iza "delovanja tokom vikenda stoji i strani faktor".

- Videćete čitave analize odakle, koliko novca, i zašto. Postoji i kriminalni faktori - rekao je Vučić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je danas saopštenje u kome je obavestilo građane da ukoliko im zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja, prijavu MUP-u mogu podneti pozivom na broj 0800 104103. U saopštenju se podseća da blokada puteva i ometanje građana predstavlja kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja. 

Lider radikala Vojislav Šešelj upozorio je da iza protesta stoji prava ekološka mafija.

-U Srbiji trenutno postoji 947 raznih ekoloških nevladinih organizacija, a više od 400 njih finansira se iz inostranstva. U pitanju je strašna mržnja, koja može da dovede do žrtava, upozorava Šešelj.

Povodom poziva koji je Pokret "Kreni-promeni" uputio građanima da mu proslede prekršajne kazne zbog učešća na protestima, kako bi onima koji nisu u mogućnosti da plate kaznu, kazna bila plaćena od donacija, advokat Ivan Simić upozorava da mu je sporan način transfera grantova i njihovo korišćenje, komentarišući to što je ovaj pokret, kako je objavljeno na sajtu "Rockfeller brothers Fund" 29. aprila ove godine dobio grant od 25.000 dolara ove fondacije.

“Strane donacije me upućuju na pozornost i uzdržanost prema svemu onome što primaoci tih donacija promovišu kao društvene vrednosti”, naveo je Simić za Tanjug.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike