Advokat upozorava: Rokfelerovim novcem plaćaju prekršajne kazne demonstrantima?

30.11.2021

12:29

0

Simić poručuje da iza stranih donacija uglavnom stoje prikriveni interesi

Advokat upozorava: Rokfelerovim novcem plaćaju prekršajne kazne demonstrantima?
Tanjug/AP/Milos Miskov

Pokret "Kreni-promeni" pozvao je građane da mu proslede prekršajne kazne zbog učešća na protestima, navodeći pritom da je organizovao skupljanje donacija građana iz kojih će se refundirati svaka kazna za prekršaj onima koji nisu u mogućnosti da je plate.

Advokat Ivan Simić kaže da ne namerava da se upušta u dnevno-političke razmirice u vezi sa protestima građana, ali da mu je ovde sporan način transfera grantova i njihovo korišćenje, komentarišući to što je ovaj pokret, kako je objavljeno na sajtu "Rockfeller brothers Fund" 29. aprila ove godine dobio grant od 25.000 dolara ove fondacije.

“Strane donacije me upućuju na pozornost i uzdržanost prema svemu onome što primaoci tih donacija promovišu kao društvene vrednosti”, naveo je Simić za Tanjug.

mc.rs
 

 

Ne ulazeći u to da li su namere časne, prema njegovim rečima, treba imati u vidu da oni koji dobijaju grantove od bilo kojih organizacija van granica naše države ne mogu biti neko kome se bezrezervno može verovati, jer, kako kaže, niko nikom ne daje novac na lepe oči, ni da bi razvijao dobre i humane ideje.

“Iza toga uglavnom stoje prikriveni interesi koji za cilj imaju upravo urušavanje i razgrađivanje pravnog poretka, jer se upravo grantovima-novcem iz inostranstva, urušava ne samo pravni poredak, već se ugrožava i sistem brezbednosti jednog društva”, smatra advokat i podseća da nas je tome podučila i nedavna istorija.

Ukazao je da su nevladine organizacije koje sredstva primaju od stranih vladinih ili nevladinih organizacija u određenim, ozbiljno uređenim društvima, označene kao “agenti od stranog uticaja” ili kao neka vrsta “stranih agenata”.

“Ne ulazeći u dnevno političke razmirice, svako ko prima novac, a pritom vrši javni poziv na mobilizaciju određenog dela građanstva - ne može biti neko u koga se može imati poverenja, jer onaj ko vam je dao novac - on za taj novac očekuje da vi njemu isporučite neki rezultat”, naveo je Simić.

U tom kontekstu podseća da nisu davno i na ovim prostorima bile, kako kaže revolucije, čiji su učesnici iz senke skinuli svoje maske i bez rezervi govorili o novcu koji je ulagan da bi se 5. oktobra razgradio bezbednosti sistem, odnosno urušio pravni i ustavni poredak tadašnje zajedničke države Srbije i Crne i Gore.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti