Nedelja usred srede: EU podržava proširenje, Rosu se povukao sa Jarinja, preminuo Tasovac

06.10.2021

19:00

0

Nakon postignutog Sporazuma u Briselu, sa Jarinja su se povukli specijalci Rosu

Nedelja usred srede: EU podržava proširenje, Rosu se povukao sa Jarinja, preminuo Tasovac
sreda - Copyright Tanjug/Promo/BF/Marko Đoković/24sedam Goran Sivački

Nakon 13 dana blokada i mirnog protesta Srba zbog odluke Prištine, postignut je dogovor u Briselu, specijalci Rosu su se povukli sa prelaza, a odluka o privremenim tablicama za vozila iz Srbije je povučena.

Predsednik Srbije je u Sloveniji na Samitu EU-Zapadni Balkan odakle šalje dobre vesti - da je Unija podržala proširenje, kao i da je Grčka potvrdila da podržava integritet Srbije.

Srbija se oprostila od velikog umetnika, direktora Filharmonije Ivana Tasovca. 

Priština povukla spornu odluku

Nakon 13 dana barikada i blokade administrativnog prelaza Jarinje, Priština je morala da povuče odluku zbog koje su Srbi mirno protestovali.

24sedam/Goran Sivački
 

Dogovor u Briselu, koji su postigli Petar Petković i Besnik Bisljimi uz posredstvo Miroslava Lajčaka podrazumeva povlačenje sporne odluke Prištine o privremenim registarskim tablicama, povlačenje specijalaca Rosu, kao i barikada koje su postavili Srbi. U subotu 2. oktobra, dogovoreno je i sprovedeno, a u ponedeljak 4. oktobra normalizovan je i saobraćaj preko ovog prelaza.

Vlasnici automobila sa srpskim tablicama koji se već nalaze na teritoriji Kosova imaju rok do petka 8. oktobra da preuzmu nalepnice kojima će prelepiti državne simbole, a isto važi za tablice sa oznakama kosovskih gradova.

Dobre vesti sa Samita EU-Zapadni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je dobre vesti sa Samita EU-Zapadni Balkan koji se održava u Sloveniji. Kako je izjavio, potvrđena je posvećenost pristupanju Uniji. On je naglasio da, ipak, nisu sve zemlje podjednako za proširenje.

Tanjug/Foto STA/Nebojša Tejić
 

Ono što je preneo kao takođe važnu vest jeste potvrda Grčke da podržava integritet Srbije i da će podržati naše pristupanje EU. Predsednik Srbije istakao je da se zahvalio u ime Srbije na brojnim investicijama i novcu koji EU ulaže u našu zemlju. On je rekao i da tokom razgovora nije bilo direktnog uslovljavanja prijema Srbije priznavanjem tzv. Kosova.

Nakon brojnih sastanaka, lideri EU, uz saglasnost lidera Zapadnog Balkana, usvojili su Deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost Unije procesu proširenja i najavljuje intenziviranje zajedničkog angažovanja radi sveukupne transformacije regiona. U deklaraciji se ne pominju rokovi ni datumi u vezi sa nastavkom procesa proširenja.

Srbija u Dubaiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, otvorio je srpski paviljon i srpski poslovni hab na najvećoj Svetskoj izložbi EKSPO 2020 u Dubaiju. On je istakao da je logistika koja se pruža privrednicima jako važna, kao i pravljenje kontakata, poslova i prijateljstava.

Tanjug
 

- Emirati su prijateljska zemlja i ovo je trenutak da naši proizvodi nađu mesto na tržištu Emirata, ali i zemalja u regionu i dalje ka Dalekom istoku. Odavde možemo da napravimo proboj ka Indiji, Kini, Pakistanu, rekao je Vučić.

Preminuo virtuoz 

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac (55), koji je preminuo u svom domu od posledica srčanog udara, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana. Njegova iznenadna smrt izazvala je veliki šok u umetničkim krugovima, ali i celokupnoj javnosti, ne samo u našoj zemlji, već i u svetu. Na poslednji ispraćaj velikog umetnika došli su, osim porodice i bliskih prijatelja, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije koji je održao i opelo, kao i druge ugledne ličnosti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Bio je direktor Beogradske filharmonije od 2001. do 2013. godine, a početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju. 

-Ivan je posvetio život najvećim ljudskim vrednostima - umetnosti i ljubavi prema otadžbini, koju je na svoj sofisticirani i jedinstveni način iskazivao muzikom, nepresušnom energijom i kreativnošću po kojoj će ostati upamćen u najvišim umetničkim i intelektualnim krugovima, naveo je predsednik Vučić u emotivnoj poruci povodom smrti Tasovca.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike