Posle 13 dana normalizovan saobraćaj na Jarinju i Brnjaku!

04.10.2021

06:11

0

Autor: J. S. J.

Kolona vozila iz pravca iz pravca Raške ka Leposviću je oko dva i po kilometra

Posle 13 dana normalizovan saobraćaj na Jarinju i Brnjaku!
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 13 dana jutros je saobraćaj profunkcionisao.

 Od jutros u 8:00 sati normalizovan je saobraćaj na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, pošto je za vozila uspostavljen režim sa nalepnicama za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka.

Kolona vozila iz pravca iz pravca Raške ka Leposviću je oko dva i po kilometra, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Na severu Kosova i Metohije raspoređeni su vojnici Kfora i oni će tu ostati naredne dve nedelje.

Euleks je ranije saopštio da je situacija na prelazima stabilna i oni će kontrolisati da li se režim sa nalepnicama primenjuje.

Rad na prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije privremeno je bio obustavljen do jutros, kako bi se izvršila priprema sistema za režim nalepnica. Saobraćaj se tokom vikenda odvijao neometano samo iz pravca južne pokrajine ka centralnoj Srbiji.

Povlačenjem pripadnika specijalnih jedinica ROSU i raspoređivanjem pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, u subotu je završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Novinari 24sedam su svedočili u subotu povlačenju kosovske policije sa prelaza.


Druga faze sporazuma, čija primena je počela jutros, podrazumeva izdavanje lepljivih nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju privremene institucije samouprave u Prištini.

Građanima su na svim administrativnim prelazima dostupne nalepnice, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, o čemu mogu očekivati i asistenciju policijskih službenikana samim prelazima.
24sedam/Goran Sivački
 

 

Obe strane složile su u Briselu se oko sledećih tačaka:

- Specijalna policija će biti uklonjena sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak od 2. oktobra u osam časova, a najkasnije do 16.00. KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće tu oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

- Od 4. oktobra u osam ujutru primenjivaće se odluka o nalepnicama koja je doneta u sklopu dijaloga kao privremena mera, dok se ne dođe do stalnog rešenja.

- Radna grupa koja će biti sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine i nadgledana od strane EU pokušaće da nađe stalno rešenje u vezi s registarskim oznakama koje će biti u skladu sa standardima i praksom Evropske unije. Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra u Briselu.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike