24sedam sa Srbima na "oslobođenom Jarinju": "Da prospem vodu za njima, da se nikad ne vrate" (FOTO/VIDEO)

03.10.2021

18:15

0

Reporteri 24sedam ispratili su uklanjanje barikada i povlačenje kosovske policije sa Jarinja

24sedam sa Srbima na "oslobođenom Jarinju": "Da prospem vodu za njima, da se nikad ne vrate" (FOTO/VIDEO)
24sedam/Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Maglovito jutro je osvanulo u subotu nad Jarinjem. Preko administrativnog prelaza i dalje se ne može kolima, samo pešice. Pred nama je kilometar do barikada. Tabla opštine Leposavić znači da smo na pola. Očekuje se deblokada puta. Prema sporazumu postignutom u Briselu dva dana ranije, kosovska policija povlači specijalce Rosu sa Jarinja, a Srbi treba da uklone kamione koji su blokirali put već 13 dana.

24sedam/Goran Sivački
 

Pod šatorima, uz logorsku vatru duž nekoliko kilometara 13 dana Srbi su mirno protestovali protiv odluke Prištine da uvede reciprocitet i da na vozila sa srpskim registarskim tablama stavlja privremene tablice. Srbi to nisu hteli da prihvate, jer Srbija kao suverena država ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova.

24sedam/Goran Sivački
 

Na smenu su meštani okolnih sela sedeli i danju i noću, po kiši i vetru. Tog jutra, oseća se napetost. Hoće li se kosovska policija povući? Hoće li sve proći mirno? 

Još pre osam časova ujutru, pripadnici Kfora došli su na Jarinje da dogovore povlačenje, jer oni preuzimaju obezbeđenje prelaza. Dogovoreno je da jedna traka puta bude oslobođena od kamiona, da bi vojna i policijska vozila mogla nesmetano da prolaze. Tako je i bilo.

Sa Srbima su i predsednici opština Leposavić i Severna Mitrovica Zoran Todić i Milan Radojević. Todić dogovara sa predstavnikom Kfora kako će sve da se odvija. Pošto su kamioni duž jedne trake sklonjeni, svi očekuju da se kosovska policija povuče. Međutim, to se ne dešava. Traže da se uklone svi kamioni. Nakon kraćih pregovora, Srbi sedaju u kamione i odvoze ih. Sada je put kompletno slobodan i nema barikada.

24sedam/Goran Sivački
 

Pripadnici kosovske policije sa tri oklopna vozila kreću da napuste Jarinje, ali staju. Traže sada da se skloni i jedini preostali kamion, koji nije na putu, već pored šatora, na kojem piše „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“. Srbi ne žele da sklone kamion, objašnjavaju da ne stoji na putu i ne smeta. Napetost je u tom trenutku porasla, delovalo je kao da svakog trena može da se dogodi neki incident.

24sedam/Goran Sivački
 

Dragiša Pemović, zastavnik u penziji, rođen u Jarinju poručuje pred okupljenim novinarima dok drži čašu vode u ruci: "Nek idu, evo poneo sam čašu vode iz moje kuće da prospem za njima, da se više nikada ne vrate. Jarinje je Srbija, kao i celo Kosovo i to im nikada nećemo dati", poručuje starina. 

Kako bi sve proteklo po dogovoru, Srbi nevoljno pristaju i taj kamion odlazi.

24sedam/Goran Sivački
 

Kosovska policija i dalje odbija da krene, sve dok su na mestu šatori u kojima su Srbi bili prethodnih 13 dana i sve dok ih ima u većem broju pored puta. Tek kada su na prelazu ostali samo Kfor i brojne novinarske ekipe, te manji broj meštana, pripadnici kosovske policije kreću u koloni oklopnim vozilima.

24sedam/Goran Sivački
 

Malobrojni Srbi ispraćaju ih uzvicima: „Srbija, Srbija“ i „Ua, ua“. Poziciju je preuzeo Kfor.
Ostaje pustoš. Spušteni šatori, kese pune đubreta, poneko zgarište koje se još puši na mestu gde su palili vatru kako bi se ugrejali u hladnim noćima. Čekaju ponedeljak da prestane da važi obaveza privremenih tablica umesto kojih će se na prelazu stavljati nalepnice preko simbola na registraciji, dok se ne nađe trajno rešenje.

24sedam/Goran Sivački
 

Nazad se, do administrativnog prelaza, vraćamo peške. Tek poneki auto ili kamion prolaze pored nas. Situacija se, polako, vraća na staro. Nepoverenje u Prištinu da će poštovati Briselski sporazum, te osnovati Zajednicu srpskih opština, da neće povući nekakav sličan potez koji je na štetu srpskog naroda, i dalje se oseća u vazduhu.

U narednom prilogu pogledajte dramatične trenutke povlačenja blokade i Rosu specijalaca sa Jarinja, koje je zabeležila ekipa 24sedam. 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike