Marinos Ricudis ponovo uz Srbiju: Kosovo, zemlja svetaca, pripada pravoslavnom srpskom narodu (FOTO)

04.10.2021

10:39

1

Autor: I. P.

Ricudis je podelio i snimak o stradanju i patnji srpskog naroda na Kosovu

Marinos Ricudis ponovo uz Srbiju: Kosovo, zemlja svetaca, pripada pravoslavnom srpskom narodu (FOTO)
Copyright Printscreen / Youtube /RTS

Nekadašnji kapetan grčke mornarice Marinos Ricudis koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, još jednom je pružio podršku Srbima.

On je poručio da je Kosovo zemlja svetaca koji pripadaju pravoslavnom srpskom narodu. 

- Volim Kosovo. Zemlja svetaca pripada pravoslavnom srpskom narodu. Ovo je legalnost, bilo koji drugi tretman koji ga krši, ne bi trebao da bude prihvatljiv, napisao je Ricudis na Fejsbuku.

 

 

Ricudis je podelio i snimak o stradanju i patnji srpskog naroda na Kosovu.

 

 

 

Podsećamo, iako Grčka nije uzela učešće u NATO koaliciji protiv SR Jugoslavije 1999. godine, niti je ustupila vazdušni prostor, njena vojska je morala biti aktivna zbog mogućih prenošenja sukoba, odnosno kretanja bezbednosno interesantnih ljudi. Radi toga je Vlada Grčke odlučila da fregatu "Temistokle"  uputi u Jadransko more. Ovaj brod je ranije pripadao Američkoj ratnoj mornarici.

Zapovednik fregate kapetan Marinos Ricudis se posavetovao sa svojim duhovnikom i dobio blagoslov da odbije naređenje. To je preneto i arhiepiskopu atinskom Hristodulosu, tadašnjem poglavaru Grčke pravoslavne crkve. Ricudis je tada izjavio svojim vojnicima: „kao pravoslavac ne mogu učestvovati u napadu na bratski narod”, što je naišlo na njihovo odobravanje. Tada je okrenuo brod i vratio ga u matičnu luku.

Zbog odbijanja da izvrši naređenje, kapetanu Ricudisu je suđeno pred vojnim sudom. Čitavo suđenje su pratili brojni protesti, a stotine Grka je dolazilo ispred suda da bi ga pozdravilo u trenutku kada ga vojna policija uvodi ili izvodi iz sudnice. Ricudis je na suđenja dolazio nasmejan.

Vojni sud u Pireju ga je osudio 21. aprila 1999. godine na dve i po godine zatvora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike