Što put duže traje, EU je sve dalja: Pristup Zapadnog Balkana Uniji i dalje neizvestan

30.09.2021

18:45

0

Autor: M. I.

Dok traje dugo putovanje ka obećanom raju, pred Srbiju se stalno postavljaju novi uslov

Što put duže traje, EU je sve dalja: Pristup Zapadnog Balkana Uniji i dalje neizvestan
zastava eu srbija pukotina - Copyright Profimedia

Brojni zapadni mediji preneli su prethodnih dana vest koju je objavila agencija Rojters, da Evropska unija nije spremna za nova proširenja i da niko ne može da garantuje da će Zapadni Balkan u nekom trenutku postati njen deo. Brže-bolje to je, protokolarnim saopštenjem, demantovala portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Ernandes koja je rekla da je "EK čvrsto posvećena unapređenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju".

Moglo bi se reći: na Zapadu ništa novo. Baš pred samit lidera EU i Balkana 6. oktobra, zvaničnici EU nas ubeđuju da nije tačno da zemlje Zapadnog Balkana neće biti primljene u “visoko društvo” iako njihovi postupci govore drugačije.

Čak i da se postigne dogovor i usaglasi tekst deklaracije, Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana, na predstojećem Samitu u Sloveniji, niko ne može da garantuje da ih neka članica EU neće blokirati. Predsednik Aleksandar Vučić je napomenuo ranije da postoji mogućnost da našu zemlju blokiraju Hrvatska i još jedna zemlja.

U prilog tome govori i izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je rekao da će, uz trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji, "u takvom gardu Beograd i Priština teško napredovati prema Evropskoj uniji".

I dok traje dugo putovanje ka obećanom raju, pred Srbiju se stalno postavljaju novi uslovi. Stari su dobro poznati. Nikad izgovoreno do kraja, priznanje nezavisnosti Kosova i nešto glasnije rečeno – dobri odnosi sa Kinom i Rusijom, iako mnoge članice EU sarađuju sa tim zemljama.

Pored priče o stopiranju proširenja EU članstva, pojavile su se i informacije da bi na dnevni red moglo da dođe i ponovno uvođenje viza za državljane Srbije, a Nemačka je predvodnik onih koji smatraju da bi trebalo pokrenuti mehanizme za suspenziju bezviznog režima.

I tako svakodnevno na delu vidimo dvostruke aršine. Dok su Rumunija i Bugarska praktično primljene “na lepe oči” od naše zemlje se zahteva ispunjenje uslova koji nikad nikome nisu traženi, a jedan od prvih je bilo izručenje Srba Hagu.

Srbija svoj put ka EU vodi i dalje, ali ne po svaku cenu. EU ima alternativu. Jer ni Evropska unija više ne izgleda privlačno kao kada smo na taj put krenuli. Brojne krize, među kojima i poslednje migrantska i pandemija pokazale su sve slabosti ove organizacije. 

U jednome ne posustaju zvaničnici EU, u politici “štapa i šargarepe”. I dok deklarativno pokušavaju da nas udalje od Moskve I Pekinga, dotle ovakvim porukama zapravo nas teraju da nađemo alternativni put. 

Jer, dokle će ovo putovanje puno praznih obećanja i beskonačnog ucenjivanja da traje? 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike