Nedelja usred srede: Zbog odluke Prištine na Kosovu barikade, završen međustranački dijalog

23.09.2021

19:00 >> 07:53

0

Srbija tuguje zbog smrti tri velikana Minje Subote, Marine Tucaković i Dušana Dude Ivkovića

Nedelja usred srede: Zbog odluke Prištine na Kosovu barikade, završen međustranački dijalog
Copyright AP/Darko Vojinovic, Ata images, 24sedam/Goran Sivački

Odluka Prištine o merama reciprociteta, te zameni srpskih registarskih tablica privremenim koje važe na Kosovu, dovela je do protesta na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, te je saobraćaj na ovim deonicama u potpunosti obustavljen, a kosovska policija je raspoređena na barikadama.

Završen je i međustranački dijalog, vlast je prihvatila da implementira sve predloženo iako nije u potpunosti zadovoljna predlozima evroparlamentaraca, deo opozicije, uglavnom one stranke koje su učestvovale i u delu dijaloga bez stranaca, takođe su prihvatile predloge makar delimično, dok je deo opozicije koji je i tražio posredstvo Tanje Fajon i Vladimir Bilčika, u potpunosti odbacio nacrt dokumenta.

Srbiju su potresle vesti o smrti tri velikana. Naime, protekle nedelje preminuo je veliki Dušan Duda Ivković, “zvezda na nebu Srbije, Evrope i svetske košarke”, kako je istakao u govoru na sahrani njegov prijatelj i glumac Goran Sultanović.

Zauvek je iz naših života otišao i Minja Subota, čovek koji je usrećio detinjstvo brojnim generacijama, a estrada se oprostila od Marine Tucaković, žene koja je napisala tokom karijere na hiljade hitova i stvorila neke od najvećih muzičkih zvezda na našim prostorima.

Barikade na Jarinju i Brnjaku

Već treći dan traju blokade na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak zbog mirnog protesta Srba izazvanog odlukom Prištine da srpske registarske tablice zameni privremenim, kosovskim.

24sedam/Goran Sivački

Prelaze obezbeđuje kosovska policija pod punom ratnom opremom i u oklopnim vozilima. Situacija je napeta, ali mirna, mada je zabeleženo nekoliko incidenata.

pročitajte još

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odmah pošto je Priština zvanično saopštila odluku, te Srbi blokirali administrativne prelaze, sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. On je poručio da se zahteva povlačenje svih prištinskih trupa i povratak na pređašnje stanje. On je rekao da će od Evropske unije zahtevati hitan odgovor na pitanje da li postoji Briselski sporazum, kao i kada će biti formiran savez srpskih opština.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, nezvanično se saznaje, predlažu sastanak Vučića i Kurtija u Briselu, kako bi se spustile tenzije na severu Kosova i Metohije.

Oni predlažu, saznaje Tanjug iz EU izvora, održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu.

Međustranački dijalog je završen, ali tu nije kraj

Međustranački dijalog je završen, ali deo opozicije, koji je tražio posredovanje evroparlamentaraca nije zadovoljan predloženim rešenjem.

Ivica Dačić, Edvard Kukan, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Tanjug/Rade Prelić

Vlast je najavila da će implementirati sve dogovoreno, iako je predsednik Skupštine Ivica Dačić koji je vodio dijalog, naglasio da nije saglasan u potpunosti sa svim predlozima. Deo opozicionih stranaka, delimično je zadovoljan, ali smatra da se previše izašlo u susret vladajućoj stranci.

Predstavnici opozicionih partija koje su bojkotovale prethodne izbore, a same su tražile predstavnike Evropskog parlamenta, odbacile su u potpunosti predloge i najavile da će u narednim danima doneti odluku vezanu za izbore koji su najavljeni za april naredne godine.

pročitajte još

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, te najavio njegov dolazak u Beograd do kraja godine.

Kako je izjavio, razgovarali su o investicijama, ekonomiji, regionalnim pitanjima, te je istakao da Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i da su odnosi Srbije i Turske prijateljski.

Korona u školama, đaci na onlajn nastavi

Mere za prelazak na onlajn i kombinovanu nastavu, koje su do sada važile za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za srednjoškolce, ubuduće će važiti i za najmlađe školarce. To znači da će učiti od kuće u slučajevima ako se u odeljenju koje ima 17 i više učenika dvoje zaraze koronom. Ako se potom u nekoj od ovih grupa još troje đaka zarazi koronom, onda ta grupa prelazi na onlajn nastavu na 10 dana. Za odeljenja koja imaju do 16 đaka, na onlajn nastavu prelaze ukoliko se koronom zarazi troje đaka.

Ivan Ikić Promo/ Marija Strajnić

Višestruko nagrađivan, film „Oaza“ reditelja Ivana Ikića kandidat je Srbije u trci za 94. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award).

Srbija tuguje, otišli su zauvek Duda Ivković, Minja Subota i Marina Tucaković

Dušan Duda Ivković preminuo je u četvrtak u 78. godini života. Košarkaška legenda Srbije, ali i sveta. U karijeri je osvojio sve što se moglo osvojiti, sve klupske trofeje, evropsko i svetsko zlato, olimpijsko srebro. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a kovčeg su nosili: Željko Obradović, Vlade Divac, Dino Rađa, Predrag Danilović, Žarko Paspalj i Jurij Zdovc.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

U trenutku kada je kovčeg spušten, pušteni su golubovi, koji su bili Dudina velika strast decenijama. Seniorsku karijeru je počeo u Partizanu 1978. a završio u Efesu 2016. godine.

Simbol našeg detinjstva, čuveni voditelj i kompozitor Minja Subota preminuo je 17. septembra. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, a iza njega su, osim pesama i emisija, ostale i mnoge divne reči, sećanja, uspomene i anegdote koje su obeležile vreme u kojem je radio i stvarao.

Estrada se oprašta od tekstopisca Marine Tucaković, koja je preminula u nedelju, 19. septembra, posle duge i teške bolesti. Poslednje dane je provela u bolnici „Dragiša Mišović“, gde je bila prebačena pošto je ustanovljeno da je pozitivna na koronu.

Marina Tucaković, Ata images

Napisala je neke od najvećih hitova koje su otpevali Ana Nikolić, Jelena Karleuša, Zdravko Čolić, Neda Ukraden, Oliver Dragojević, Svetlana Ceca Ražnatović, Lepa Brena, Džej Ramadanovski, Aca Lukas… Dugo se borila s kancerom, ali je do poslednjeg trenutka bila vedrog duha. Brojne zvezde su se oprostile od nje na društvenim mrežama. Marinina želja je bila da se sahrana obavi u krugu najbliže porodice.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike