Borelj i Lajčak nude rešenje za smirivanje tenzija na Kosovu, pozivaju Vučića i Kurtija u Brisel

22.09.2021

11:21 >> 11:22

0

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu

Borelj i Lajčak nude rešenje za smirivanje tenzija na Kosovu, pozivaju Vučića i Kurtija u Brisel
Copyright Aleksandar Vučić Aljbin Kurti, Tanjug/Dragan Kujundzic/Profimedia

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, u telefonskim su kontaktima sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv Kosova, Aljbinom Kurtijem, kako bi se što hitnije spustile tenzije na severu Kosova i Metohije.

Oni predlažu, saznaje Tanjug iz EU izvora, održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu.

pročitajte još

-Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu, rečeno je Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine ”na stolu” i da ih ”niko nije povukao”.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.

Podsetimo, na Jarinju i Brnjaku su već tri dana blokade, zbog odluke Prištine da uvede mere reciprociteta i na automobile sa srpskim registracionim oznakama, stavi privremene, kosovske.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike