Nedelja usred srede: Merkelova snažno podržala Srbiju, slavimo dan jedinstva, suze zbog Novaka

16.09.2021

18:40 >> 05:30

0

Korona se ne smiruje, broj zaraženih raste iz dana u dan, najavljuju se nove mere

Nedelja usred srede: Merkelova snažno podržala Srbiju, slavimo dan jedinstva, suze zbog Novaka
Copyright 24sedam/Danilo Krša, Goran Sivački, Tanjug/AP Photo/John Minchillo/

Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, ali i širom sveta slave Dan jedinstva. Srbi u zemlju i rasejanju pozvani su da danas istaknu zastave.

Nemačka kancelarka Angela Merkel bila je u poseti Srbiji, a domaćin joj je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Merkelova je potvrdila geostrateški interes EU da Srbija i zemlje regiona pristupe toj zajednici.

Korona se ne smiruje, broj zaraženih raste iz dana u dan, najavljuju se nove mere.

Srbija je plakala sa Noletom nakon poraza u finalu Ju Es opena.

Vijore se zastave, ori se “Bože pravde”

Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, a pozvani su građani širom sveta da istaknu zastave. Tim povodom u Beogradu je održana svečanost na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme, koji su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizovali u parku Ušće na Novom Beogradu.

Milan Maricic/ATAImages

Praznik je ustanovljen u čast proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, a na ulicama Beograda danas su se čuli “Marš na Drinu”, “Bože pravde” i “Pukni zoro”. Program je okončan izvođenjem pesme “Ovo je Srbija” i vatrometom iznad Beograda.

pročitajte još

Nemačka kancelarka Angela Merkel bila je u poseti Srbiji, a domaćin joj je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Merkelova je potvrdila geostrateški interes EU da Srbija i zemlje regiona pristupe toj zajednici.

Kancelarka je rekla da je optimista kada je u pitanju nastavak Berlinskog procesa, kao i da je  cilj da u integrativnim procesima učestvuje svih šest zemalja Zapadnog Balkana, te podržala Srbiju na putu ka EU.

24sedam/Goran Sivački

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije rekla da će se i svaki izabrani kancelar Nemačke zalagati za takav razvoj na Zapadnom Balkanu koji uključuje Berlinski proces.

pročitajte još

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Angeli Merkel na svemu što je učinila za Srbiju tokom dugog i uspešnog perioda u kojem je vodila vladu u Nemačkoj. On je izjavio da je Srbija za poslednjih 10 godina čak tri puta uvećala svoju trgovinsku razmenu sa Nemačkom, te da svoj ekonomski razvoj veliku zahvalnost duguje toj zemlji.

Vučić je istakao i da će se Srbija truditi da ima najbolje moguće odnose sa novim kancelarom Nemačke, ali da će i za godinu dana imati samo reči hvale o Angeli Merkel.

pročitajte još

Korona se ne smiruje, broj zaraženih raste iz dana u dan, najavljuju se nove mere. Državni sekretar, doktor Mirsad Đerlek najavljuje pooštravanje mera.

– Prekidaće se veselja koja prevazilaze ono što piše u merama, kazne će biti oštre, onako kako su propisane. Neće se tolerisati kao do sada. Do sada smo pokušavali sa upozorenjima, ali to nije dalo rezultate, tako da se kreće u vrlo ozbiljnu akciju, rekao je dr Đerlek.

Mnoge je zabrinula i vest da je Evropska unija uklonila Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja za putovanja zbog pogoršanja epidemiološke situacije.  Ova odluka, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. septembra, predstavlja preporuku i nema obavezujući karakter, a kao i do sada, države članice će pojedinačno odlučivati o kriterijumima za ulazak državljana Srbije.

pročitajte još

Borisav Jović (93), srpski i jugoslovenski političar i pisac, nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ i visoki funckioner SPS, preminuo je, navodno, od posledica koronavirusa u VMC Karaburma, gde je primljen pre nekoliko dana s obostranom upalom pluća.

Bio je ambasador SFRJ u Italiji od 1975. do 1979. godine, a za potpredsednika Skupštine Srbije izabran je 1983. godine. Predsednik Skupštine SR Srbije bio je od 1988 do 1989.

Borisav Jović / YouTube

Predsednik Predsedništva SFRJ bio je od 15. maja 1990. do 15. maja 1991.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je sa patrijarhom srpskim Porfirijem dogovoreno da se podigne veliki memorijalni kompleks na sećanje na žrtve Jasenovca. On je najavio i podnođenje inicijative da leva obala Save dobije naziv Obale jasenovačkih žrtava.

Kod spomenika „Kameni cvet“ koji je podignut na mestu gde je pre 80 godina osnovan najveći i najozloglašeniji logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj održan je parastos svim jasenovačkim žrtvama.

Parastos je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uz sasluženje velikog broja arhijereja SPC, a prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Pre parastosa u crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Krstitelju patrijarh Porfirije je uz sasluženje arhijereja služio liturgiju povodom praznika Svetih jasenovačkih mučenika.

Priština nastavlja antikampanju

Zvaničnici iz Prištine nastavljaju sa kampanjom i kršenjem potpisanih sporazuma.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani zatražila je u Berlinu tokom sastanka s nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajnerom podršku Nemačke za nova priznanja Kosova, prenosi prištinska Gazeta ekspres. Kako navodi, Osmanijeva je tražila podršku i za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

pročitajte još

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da će biti uvedena mera reciprociteta prema Beogradu i potvrdio da se njegova vlada priprema da tuži Srbiju za genocid. Kurti je negirao spremnost vlade na čijem je čelu da otvori arhive OVK i još jednom ponovio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” neprihvatljiva za Prištinu.

Srbija je plakala sa Noletom

Baš šteta, tako blizu, a tako daleko od ogromnog uspeha. Novaka Đokovića je delio samo jedan meč od osvajanja kalendarskog slema, međutim na tom putu ga je zaustavio Danil Medvedev koji je u finalu US Opena lakše nego što se očekivalo savladao prvog reketa sveta sa 3:0 (4:6, 4:6, 4:6).

pročitajte još

Očigledno da je imao veliki pritisak zbog svega što se vrtelo oko njega, a pritom kod našeg igrača se video i umor, jer prvi reket sveta je potrošio mnogo energije kako bi stigao do finala, dok je Rus mnogo svežije ušao u taj duel. Ipak, ovaj meč pamtićemo po tome što je Novak dobio nesvakidašnju podršku publike u Njujorku.

Novak Đoković, Tanjug/AP Photo/John Minchillo/

– Razmišljao sam o oba scenarija, šta bih rekao u obe opcije. Večeras, iako nisam dobio meč, srce mi je ispunjeno srećom, najsrećniji sam čovek jer ste učinili da se osećam ovako posebno. Dodirnuli ste moju dušu, nikad se nisam osećao ovako u Njujorku. Hvala za podršku. Videćemo se brzo opet, rekao je Ðoković kroz suze ne skrivajući da mu je mnogo teško.

pročitajte još

 

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike