Treći dan tenzija na Kosovu i Metohiji: Kosovski specijalci i Euleks na Jarinu, zabeleženi i incidenti

22.09.2021

11:30

0

Policija je, inače,  prvog dana protesta ispalila nekoliko patrona suzavca na okupljene Srbe kod prelaza Brnjak

Treći dan tenzija na Kosovu i Metohiji: Kosovski specijalci i Euleks na Jarinu, zabeleženi i incidenti
Policija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Treći dan nakon što je Priština uvela odluku o uvođenju reciprociteta prema Srbiji za registarske tablice situaciju na prelazima Jarinje i Brnjak i dalje protestuju Srbi, a tu je i kosovska policija i Euleks.

Specijalne jedinice Rosu su i dalje raspoređene na severu Kosova, a Srbi su blokirali put Raška – Kosovska Mitrovica i Ribariće – Zubin Potok.

Pročitajte još

Situacija na Brnjaku je oko podneva postala izuzetno napeta, javlja reporter Kosovo onlajna.

Pripadnici policijske specijalne jedinice pokušali na silu da izvuku jednog vozača iz automobila sa KM tablicama.

Oni bi u tome i uspeli da se nije umešala patrola Kfora koja se u tom trenutku tu zatekla.

Prisutan i Euleks

Od jutros je na Jarinju, kako javlja dopisnik TV Most za TV Tanjug, prisutna i policija Euleksa.

U Jarinju je okupljeno više stotina građana koji zahtevaju da im se omogući sloboda kretanja i poštuju ljudska prava.

Policija je, inače, prvog dana protesta ispalila nekoliko patrona suzavca na okupljene Srbe kod prelaza Brnjak.

24sedam/Goran Sivački

Ono što upada u oči je da su pripadnici ROSU naoružani ” do zuba”, dok su okupljeni Srbi bukvalno goloruki.

Na internetu se pojavio snimak na kojem se vidi kako pripadnici ROSU sa dugim cevima, noseći dinamit, prolaze pored Srba koji su okupljeni kod administratitvnog prelaza Jarinje.

Inače,  na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Na Merdaru je gužva zbog zamene registarskih tablica – privremenim, prenosi “Kosovo onlajn.”

24sedam/Goran Sivački

Podsetimo, Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa severa Kosova, a od Evropske unije odgovor na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština. To je saopštio predsednik Aleksandar Vučić posle održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

24sedam/Goran Sivački

On je izjavio da pre nego što Beograd odgovori merama, daje rok Prištini da smiri tenzije. Prethodno se oglasio i Brisel pozvavši obe strane na smirivanje tenzija.

Vulin – napeto, srbi su uporni

Ministar unustrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je situacija na severu Kosova i Metohije mirna, ali napeta.

Vulin je precizirao da je tokom noći na administrativnom prelazi Brnjak bilo oko 74 osobe, sa osam borbenih vozila, a na Jarinju 64 osobe sa šest borbenih vozila.

Smene su isvršene, ali se zadržava ovaj broj predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koje su se rasporedile na prostoru severa KiM. Za sada je situacija mirna, ali napeta – rekao je Vulin za TV Tanjug.

Dodao je da su Srbi sa KiM veoma uporni i trvdoglavi i da neće odustati nikada i neće se pomeriti sa barikada.

-Mora se doći do kompromisa, ali kao što je rekao predsednik Vučić – prvo ćete da prestanete, pa ćemo otići u Brisel i razgovarati – rekao je Vulin.

Podsetio je da je, kada je on bio direktor Kancelarije za KiM, a počeli razgovori u Briselu, jedna od prvih tačaka koja je stavljena na sto bio sporazum iz 2011. godine na koji je potpis stavio Borko Stefanović, a po kojem je trebalo da se odreknemo tablica, da ne izdajemo srpska dokumenta našim građanima sa KiM.

-To je bio dogovor iz 2011. godine. Mi smo rekli da je to za nas neprihvatljivo, da to ne može. Onda je to produženo do 2016. i tada je rečeno da će se, kada istekne pet godina, dakle 2021.godine, razgovarati o tome u Briselu. A, ne da je dogovoreno da se uradi ovo ili ono -rekao je Vulin.

Kako je rekao, da se prihvatilo to što je potpisano 2011. godine – ovako bi se sprovodilo, ali je Srbija rekla da to tako ne može.

-Promenilo se puno stvari. Srbija koju vodi Aleksandar Vučić je druga Srbija u odnosu na 2011. godinu, snažnija, koja se usprotstavlja i bio sam ponosan kada je Vučić rekao – ne možete nam uzeti, neću da prihvatim. Možete silom, ali pristanak Srbije na tu silu nikada nećete dobiti – rekao je Vulin.

Dodao je da se situacija može rešiti samo razgovorom.

-Poručujem predstavnicima Prištine – nemojte da se igrate nasiljem -poručio je Vulin.

Na pitanje da li su posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost donete neke odluke, Vulin je rekao da se situacija analizira i da je država spremna da reaguje na svaki razvoj situacije.

Dodao je da je i predsednik bio precizan, da nema nasilja, jer smo mi apsolutno protiv nasilja, što očekujemo i od međunarodne zajednice i Prišine.

-Da se učini sve da se mir sačuva. Ne možemo sami da sačuvamo mir. Mi hoćemo, ali za rat i sukobe, dovoljan je jedan, za mir je potrebno bar dvoje. Mi ćemo učiniti sve da situacija bude mirna i da Srbi na KiM budu sigurni i sačuvani -rekao je Vulin.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike