Nedelja usred srede: Pritisci na Srbiju zbog Kosova, Gavrilo otišao po lek, Zvezda bolja u derbiju

27.05.2021

20:30 >> 09:22

0

Od ove nedelje, najvažnije vesti, analize, ekskluzivne priče Vaš portal 24 sedam donosi vam u novom ruhu

Nedelja usred srede: Pritisci na Srbiju zbog Kosova, Gavrilo otišao po lek, Zvezda bolja u derbiju
Copyright Muzej Jugoslavije, K. Mihajlović, Instagram, 24sedam

Pritisci na Srbiju zbog Kosova su sve veći. Zapad traži dijalog Beograda i Prištine, ali njegov ishod je za velike sile neupitan, a za Srbiju neprihvatljiv – obostrano priznanje.

U borbi protiv koronavirusa nazire se svetlo na kraju tunela, a Srbija je na korak do 2.000.000 vakcinisanih!

Cela zemlja disala je za malog Gavrila. Dobri ljudi prikupili su neophodnih 2.500.000 i umiljati dečak, oboleo od spinalne mišićne atrofije, otišao je po lek.

Održano je i prvo zasedanje Sinoda SPC od kada je na patrijaršijski tron postavljen Porfirije, a očekuje se da na njemu budu izabrane nove vladike u tri važne mitropolije.

U finalu Kupa Srbije, Crvena zvezda je bila bolja od Partizana u penalima, ali je večiti derbi prošao i u znaku skandala i tuče na terenu.

Protekle nedelje smo se podsetili i kako je nekadašnja Jugoslavija slavila Dan mladosti. I Titovi savremenici, ali i oni mlađi i ovog 25. maja došli su u Muzej Jugoslavije, jer kažu, tada se živelo bolje.

Od ove nedelje, najvažnije vesti, analize, ekskluzivne priče Vaš portal 24 sedam donosi vam u novom ruhu. Uživajte!

Pritisci oko rešenja kosovskog pitanja sve jači

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je probleme i pojačane pritiske oko Kosova.

-Mnogo je političkih problema i pritisaka na Srbiju zbog Kosova i Metohije. Plašim se da će ovih dana da krenu sa raznim čudima, ali borićemo se, predaja nije opcija, rekao je Vučić.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

I dok Srbija poziva na kompromis, tražeći rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, druga strana provocira. Napadi na srpske crkve na KiM se nastavljaju, demolirana je 12. pravoslavna crkva u južnoj pokrajini, a za to vreme predstavnici prištinskih privremenih institucija od Uneska traže da četiri srpska manastira skine sa liste zaštićenih.

Presedan je i zahtev prištinskog Narodnog muzeja da se iz Beograda “vrate” artefakti doneti sa Kosova. Premijer Aljbin Kurti ide još dalje, pokušava da ospori sporazum sa NATO-om prema kojem kosovske bezbednosne snage ne smeju bez dozvole KFOR-a da idu na sever pokrajine, jer tamo živi najveći deo srpskog stanovništva.

Da velike sile ne odustaju od svojih planova pokazuje i činjenica da je Grčka pod pritiskom da prizna Kosovo i tako ne bude među pet zemalja EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost.

pročitajte još

Naši grčki prijatelji, izjavio je predsednik Vučić uveravaju nas da njihov stav ostaje isti te da neće priznati nezavisnost.

Dodao je da je bilo nekih promena u odnosima Atine i Prištine.

„Očekujem da vidim, pošto je bilo nekih promena u odnosima, da li je u pitanju samo trgovinska kancelacija ili postoji ‘point of interest’ između Prištine i Atine. Videćemo kako to ide, pa ćemo obavestiti javnost“, naveo je Vučić.

Poslednja u nizu provokacija dolazi od albanskog poslanika u Skupštini Srbije Šaipa Kamberija koji je izjavio da samo SAD mogu da primoraju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna Kosovo, te da se Srbija još nije suočila sa direktnim međunarodnim pritiskom da preduzme poslednji korak ka Kosovu.

Srbija na korak od 2.000.000 vakcinisanih

Više od četiri miliona doza vakcine protiv koronavirusa dato je u Srbiji do sada, a obe doze dobile  su 1.938.304 osobe. Građani Srbije i dalje mogu da biraju između četiri vakcine – Fajzer/Biontek, AstraZeneka, Sinofarm i Sputnjik V, čija je proizvodnja prošle nedelje odobrena u institutu Torlak.

U Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu vakcinisano je više od 50 odsto punoletnih građana, objavila je danas predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Ona je istakla na svom Tviter nalogu da želi posebno da pohvali manje gradove i opštine koje su najuspešnije u vakcinaciji svojih građana, te se zahvalila svim građanima na pokazanoj odgovornosti.

Univerzitet u Beogradu dobio novog rektora

A Univerzitet u Beogradu dobio je novog, 43. po redu rektora. Većinom glasova na sednici Saveta izabran je redovni profesor i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Ðokić.

Vladan Đokić
E-Stock

On je dobio više glasova od protivkandidata, dosadašnje rektorke Ivanke Popović.

-Najbitnije je da se Univerzitet ujedini i da sve članice postanu jednake, poručio je novi rektor dodajući da će se u trogodišnjem mandatu truditi da doprinese afirmaciji i ugledu Univerziteta.

Srbija je i ovog puta pokazala humanost, mali Gavrilo je stigao u Mađarsku po lek

Preslatki osmomesečni Gavrilo Đurđević iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, stigao je u Budimpeštu, da bi dobio najskuplji lek na svetu, Zolgensmu, koji košta više od 2 miliona dolara.

Cela Srbija uključila se u prikupljanje novca, kako bi ovaj dečak dobio šansu za normalan život, a doprinos su dale brojne javne ličnosti iz zemlje ali i sveta.

– Gaša se dobro drži, a mi čekamo rezultate i nadamo se da će sve biti dobro i da će Gavrilo primiti Zolgensmu početkom juna. Pratite kako se razvija situacija i budite uz Gavrila jer ste vi njegovi anđeli čuvari – poručili su njegovi roditelji u objavi na Instagramu.

Očekuje se, kada sve analize budu gotove, da počne sa terapijom već početkom juna.

Izbor novih vladika na Saboru SPC

U Hramu Svetog Save održano je zasedanje redovnog Sabora Svetog arhijerejskog sinoda SPC, prvo od izbora mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha.

spc.rs

Glavne teme su izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog, kao i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, a raspravlja se i o situaciji na Kosovu i Metohiji i ugroženosti srpskog naroda i naših svetinja.

Odluke Sabora očekuju se narednih dana.

Zvezdi dupla kruna

Fudbaleri Crvene zvezde posle 14 godina osvojili su duplu krunu, pošto su u finalu Kupa Srbije savladali Partizan posle penala rezultatom 4:3.

24sedam/Katarina Mihajlović

Zvezda je osvojila prvi Kup posle devet godina, ukupno 25. u istoriji.

Pobeda Crvene zvezde, međutim, ostaće upamćena i po skandalu na kraju utakmice, ružnim scenama i umalo tuči, a zbog nepristojnog gesta prema golmanu Partizana Vladimiru Stojkoviću, Zvezda je kaznila Marka Gobeljića.

Jugonostalgičari obeležili 25. maj, Dan mladosti

Bilo da ste jugonostalgičar ili ne, 25. maj ili Dan mladosti proslavljala je cela zemlja.

Arhiva Muzej Jugoslavije

Nekadašnji jugoslovenski praznik obeležen je  brojnim sadržajima u Muzeju Jugoslavije.

24sedam/ Goran Sivački

Znatiželjnici, ali i poštovaoci Josipa Broza Tita, mogli su da pogledaju novu postavku u Kući cveća, koja oslikava svu kompleksnost socijalističke Jugoslavije i ulogu Josipa Broza.

pročitajte još

Sećanje na 25. maj i dalje budi emocije kod velikog broja građana i Srbije i regiona, što potvrđuje više od hiljadu posetilaca Muzeja Jugoslavije.

“To nisu samo posetioci koji imaju lična sećanja vezana za Dan Mladosti i Jugoslaviju. Tu su i oni mlađi koji nisu imali priliku da se direktno upoznaju sa SFRJ i praznikom već su tu vezu stekli kroz porodične priče”, navela je kustoskinja Muzeja Jugoslavija Marija Ðorgović.

Portal 24sedam u novom ruhu

Portal 24sedam dobio je protekle nedelje novi vizuelni identitet, koji čitaocima pruža format u novom ruhu i nudi novi i dinamičniji sadržaj.

24sedam

Teme sa stavom su i dalje prepoznatljive za 24sedam, a novi izgled omogućava da se osećate što prijatnije tokom čitanja vesti na kojima naši novinari danonoćno rade.

Nadamo se da će novi izgled sajta podići lestvicu kvaliteta brenda kod čitalaca u zemlji, ali i regionu.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike