Tuča u penal seriji, pa "isključenje" Stojkovića: Borjan iz haosa izneo Kup i "duplu krunu" Zvezdi

26.05.2021

20:11 >> 09:04

0

Golman Crvene zvezde odbranio dva udarca sa bele tačke i svojoj ekipi doneo drugi trofej u sezoni

Tuča u penal seriji, pa "isključenje" Stojkovića: Borjan iz haosa izneo Kup i "duplu krunu" Zvezdi
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Fudbaleri Crvene zvezde pridružili su osvojenoj šampionskoj tituli i pehar pobednika Kupa Srbije, jer su u finalu posle boljeg izvođenja penala savladali ekipu Partizana rezultatom 4:3 (0:0). Odlučujući momenat bila je četvrta serija šuteva sa bele tačke, koju je Borjan otvorio odbranom Jojićevog šuta, da bi posle Nikolićevog penala za 4:3, zaustavio i udarac Štulića.

Finale Kupa odigrao se u skladu sa željama i obećanjima oba trenera – i ružno, samo da se pobedi. Cilj je opravdavao sredstva, a nakon svega više razloga da bude zadovoljan ima Dejan Stanković, budući da su i nešto konkretnije prilike stvorili njegovi igrači i da su fizički bili spremniji za sve napore u 120 minuta.

24sedam/Katarina Mihajlović

Partizan, sa druge strane, završava jednu od najlošijih sezona u poslednje dve i po decenije. Ostali su bez trofeja, donekle je samo Nemanja Jović prepoznat kao potencijal za budućnost, a potrošeno je previše novca za pojačanja koja to nisu bila.

Večiti derbi na startu nije izgledao da će se pretvoriti u jedno dosadno lupanje lopte na kraju.

Ispitivanje snaga donelo je nešto konkretniju Crvenu zvezdu u napadu i njihovu prvi priliku preko Falćinelija koji je mogao i bolje u 2. minutu od šuta pored stative.

24sedam/Katarina Mihajlović

Još jednom je iz daljine pokušao Ivanić, dok je sve prolazilo u kombinovanju igrača Partizana, koji je samo jednom preko Jojića zapretio šutem sa distance koji je Borjan jedva odbranio.

Bilo je očigledno da su crno-beli najveću nadu polagali u brzinu trija JovićLazar MarkovićHolender, ali umesto njihovog razigravanja loptama u prazan prostor, nekako su se ti napadi prepuštali Markovićevoj kreaciji, koja ne samo da nije donosila kvalitetna rešenja, već je usporavala svaku šansu da se ugrozi Borjan.

24sedam/Katarina Mihajlović

Druga mana ovakve Stanojevićeve zamisli bile su česte presečene lopte, koje su kao u 25. minutu otvarale kontre domaćem timu. Srećom po Partizan, Gajićev oštar centaršut kroz peterac Stojkovićevog kaznenog prostora iznenadila je i protivnike i njegovog Falćinelija.

Ipak, ako se Markovićeva uloga “desetke” ne može uvrstiti u taktička remek dela Partizanovog trenera, onda je data sloboda Joviću od ovog dečaka stvorila najboljeg fudbalera crno-belog tima. Od 31. do 37. minuta sam je stvorio dve zrele prilike.

24sedam/Katarina Mihajlović

Za prvu je morao da ima pratnju nekog saigrača koji bi samo “ćušnuo” loptu u praznu mrežu, dok se kod druge u prijemu oslobodio čuvara nakon centaršuta Jojića i nije bio precizan u šutu sa desetak metara. Sadržajno poluvreme bez golova zaključio je Falćineli.

24sedam/Katarina Mihajlović

Italijan se 45minuta svojski trudio da dokaže upravi kako zaslužuje otkup od Bolonje i novi ugovor, samo što u toj dobroj kretnji nije bilo njegovog pogotka. Lako je moglo da se dogodi da mu adut u tom ubeđivanju Zvezdine uprave da ga zadrže bude pravo majstorstvo petom, ali je i ona završila pored gola.

Poluvreme, konačno, otkrilo je veliki problem Partizana. Svetozar Marković se zbog povrede ramena morao da povuče iz igre, da iskusnom Ostojiću prepusti mesto, što su crveno-beli osetili kao još jedan poziv da sa više energije krenu od svojeg levog boka da traže rupe u odbrani Partizana.

24sedam/Katarina Mihajlović

Usput su Ivanića još malo približili špicu, ciljajući na to da bi se mogla pronaći situacija za njegovu igru “jedan na jedan” sa Ostojićem, gde bi do izražaja došla njegova startnost, ali znali su i crno-beli šta bi ih dovelo u neprilike. Međutim, one su stizale, najmanje krivicom Ostojića.

Prvo je Milunović probao glavom da uhvati na spavanju Stojkovića, pa je Ben pripremio priliku Nikoliću, koju je izblokirao Urošević kad su već svi očekivali vođstvo Zvezde i sve je to ukazivalo da je energija Partizana bila ispod nivoa njegovog rivala. Izmene su tu jako malo mogle da poprave.

MN Press

Kao da je i fizionomija narušena izlaskom Lazara Markovića i Jovića, a ulaskom Natha i Lutovca. Kada se tome doda da i od Holendera nije bilo previše toga u igri, moglo bi se zaključiti da su crveno-beli imali mnogo razloga da ulazak produžetke shvate kao svoju propuštenu šansu da u regularnih 90 minuta savladaju pomalo dezorganizovanog rivala.

MN Press

Posebno što se u nastavku Ivanić zajedno sa Falćinelijem preselio na klupu dok su se na terenu našli Degenek i Vukanović, što je uz raniji izlaza Katajia, igru Zvezde učinilo jednostavnom za čitanje.

Postajalo je sve očiglednije da će gol biti plod puke slučajnosti, jer oba trenera su sve svoje majstore do sredine prvog produžetka preselili na klupu. Umalo da toj slučajnosti kumuje Borjan, pošto je ispustio centaršut pravo na nogu Šćekića, koji je mlako šutirao bez problema za Degeneka u bloku. Ispostaviće se da je to bilo sve od fudbala, jer u nastavku igrači su se borili sa grčevima i kako da savladaju loptu, željno iščekujući znak odličnog sudije Srđana Jovanovića da ovo finale odluče penali.

24sedam/Katarina Mihajlović

U penal lutriji seriju je golom otvorio Natho, a na isti način je odgovorio Rodić. Sve je išlo kako treba za Partizan i posle udarca Marka Živkovića, dok je Pankov postavio 2:2 uz dosta sreće. Novo vođstvo po sred gola doneo je Stevanović za Partizan i onda se mirna utakmkica pretvorila u haos. Krstović je posle gola imao još nešto da kaže Stojkoviću, koji prislanja loptu na njegovu glavu dajući mu priliku da padne ko pokošen.

MN PRESS

Usledio je potpuni haos. Klupe su dotrčale da se obračunaju pred golom gde su se izvodili penali, Jovanović je čak i pokazao drugi žuti karton za Stojkovića, ali se on zadržao među stativama uprkos činjenici da mu je to bila druga i isključujuća opomena. Iz cele te gužve, najtanjih nerava je izašao Jojić. Njegov šut završava u Borjanovim rukama, pa onda sve to ponavlja i Štulić, tako da je Zvezda došla do svog cilja – dupla kruna za sezonu 2020/21.

24sedam/Katarina Mihajlović

Crvena zvezda – Partizan 0:0, penalima 4:3

Stadion Rajko Mitić. Sudija: Srđan Jovanović. Žuti kartoni: Ben, Gobeljić (Crvena zvezda), L. Marković, Zdjelar, Miljković, Stojković, Stanojević (Partizan)

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Gajić (od 72. Gobeljić), Milunović, Pankov, Rodić – Sanogo, Ben (od 101. Krstović), Ivanić (od 91. Degenek), Kanga (od 66. Nikolić), Katai (od 72. Srnić) – Falčineli (od 91. Vukanović). Trener: Dejan Stanković.

PARTIZAN: Stojković – Miljković, S. Marković (od 46. Ostojić), Vujačić, Urošević (od 111. Živković) – Zdjelar (od 106. Stevanović), Šćekić – L. Marković (od 72. Lutovac), Jojić, Jović (od 72. Natho) – Holender (od 88. Štulić). Trener: Aleksanadar Stanojević.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike