Anđelković: Priština u ofanzivi, Grčka pod pritiskom da prizna Kosovo, Srbija da spremi odgovor

26.05.2021

19:00 >> 05:28

0

Bez obzira na marketinške poteze Zapada, i dalje se od Srbije očekuje da prizna Kosovo

Anđelković: Priština u ofanzivi, Grčka pod pritiskom da prizna Kosovo, Srbija da spremi odgovor
Copyright Profimedia

Priština je u ofanzivi, i priprema se još jedno priznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, te Srbija mora da spremi odgovor, poručuje, u izjavi za 24sedam, politički analitičar Dragomir Anđelković.

Poslednjih nedelja, utisak je da raste pritisak, kako na zvanični Beograd, tako i na Prištinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je nedavno na moguće probleme i pritiske.

– Mnogo je političkih problema i pritisaka na Srbiju zbog Kosova i Metohije. Plašim se da će ovih dana da počnu sa raznim čudima, ali borićemo se, predaja nije opcija – rekao je Vučić.

pročitajte još

Provokativne izjave i pretnje zvaničnika sa Kosova intenzivirane su. Od pretnji tužbom protiv Srbije za genocid, preko namere da se ospori dogovor sa NATO-om da kosovske bezbednosne snage ne smeju da idu na sever Kosova, do zahteva Unesku da četiri srpska srednjovekovna pravoslavna manastira na KiM pod zaštitom te međunarodne organizacije budu uklonjena iz grupe rizične kategorije.

Na gotovo svaku provokaciju i pretnju iz Prištine, Zapad poziva zvaničnike privremenih institucija na Kosovu na dijalog sa Beogradom. Da li to znači promenu kursa?

– Ne verujem da je Zapad promenio stav i ne mislim da nam iko išta nudi. Zapad radi na tome da Grčka prizna nezavisnost Kosova, a za njom i ostale članice EU. Političari sa Zapada hoće da privole Prištinu da bude kooperativna, očekuju da se makar pretvara da je kooperativna kako bi oni na miru mogli da završe posao kako su naumili. Kurti im je, međutim, poremetio tu vrstu planova. Što Albanci misle, to Kurti kaže javno – kaže Anđelković za 24sedam.

On dodaje da bez obzira na marketinške poteze Zapada, i dalje se od Srbije očekuje da prizna Kosovo.

– Oni prihvataju samo obostrano priznavanje, a Srbija traži obostrano prihvatljivo rešenje. Njima je potrebna naša kapitulacija, a nama fer dogovor. Mislim da Srbija neće prihvatiti takvu igru i prevaru – poručuje Anđelković.

Grčka je jedna od pet država Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova, ali ima kancelariju za vezu u Prištini. Osim Grčke, kosovsku nezavisnost nisu priznali Slovačka, Kipar, Rumunija i Španija. Nedavno su analitičari spoljne politike Dejvid Filips i Danijel Server najavili da će Grčka promeniti stav i verovatno priznati Kosovo, na šta je reagovao ambasador Grčke u Srbiji Jorgos Ðakofotakis, koji je ponovio stav da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova i da taj stav ostaje nepromenjen.

Kada je reč o predstojećem nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Anđelković kaže da je moguće da će se tamo sastati Vučić i Kurti, ali da od predstavnika Prištine očekuje da napravi sabotažu, dok je predsednik Srbije Vučić spreman na dogovor.

– Kosovo je dinamiziralo ponašanje, to je bez sumnje pritisak na Srbiju, ali što je još gore, oni pokušavaju da istorijsku laž prikažu kao istinu. Plašim se da će se desiti novo priznavanje uskoro. Grčka je pod ogromnim pritiskom, a onda će početi kampanja da i druge države krenu njenim stopama. Ukoliko do toga dođe, Srbija mora da zatraži nova privlačenja. Novo priznanje nezavisnosti Kosova bi bilo kraj primirja, te bi Beograd morao da krene u još jaču diplomatsku ofanzivu – smatra Anđelković.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike