Nedelja usred srede: U Briselu ništa novo, Srbi slave junake sa Košara, Nole i Jokić na "krovu sveta"

17.06.2021

18:13 >> 05:34

0

Sportisti su obradovali celu naciju, ali nedelja za nama obojena je i sivim tonovima

Nedelja usred srede: U Briselu ništa novo, Srbi slave junake sa Košara, Nole i Jokić na "krovu sveta"
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić/Instagram, AP/Thibault Camus, AP/David Zalubowski, AP/Michel Euler

Istorija je ispisana. Novak je pobedom na Rolan Garosu postao prvi teniser u Open eri koji je najmanje dva puta osvajao svaki od četiri grend slema. Nikola Jokić je prvi Srbin sa zvanjem MVP, a izabran je i u idealnu petorku NBA lige.

I dok su nas sportski uspesi obradovali, dotle se nastavlja borba na političkom planu. Predsednik Srbije seo je sa Aljbinom Kurtijem za pregovarački sto u Briselu, ali dogovor nije mogao da bude postignut zbog novih zahteva Prištine. Ovaj dijalog usledio je nekoliko dana posle izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću i obraćanja predsednika Vučića na Sednici bezbednosti UN.

Nastavljen dijalog, Kurti ne ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma

U Briselu ništa novo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sreli su se prvi put za pregovaračkim stolom u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Kao posrednici u sastanku su šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Aleksandar Vučić, Printscreen/EEAS

“Albanci ne žele da razgovaraju o zajednici srpskih opština. Traže kada ćemo da priznamo kosovsku nezavisnost i dobili su odgovor – nikada”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Briselu.

Predsednik Srbije je rekao da Aljbin Kurti nije došao da razgovara.

“Ono što je Kurti uradio je način da se dijalog završi. On samo traži da priznamo nezavisnost što se nikada neće desiti”, rekao je Vučić.

pročitajte još

Aljbin Kurti izjavio je da je prištinska strana u razgovoru u Briselu bila konstruktivna i da je dala četiri predloga. Kao četvrti predlog koji su dali on je naveo pitanje manjina, odnosno bilateralni reciprocitet po kome bi Srbi na KiM imali nacionalni savet, kao Albanci u centralnoj Srbiji. O Zajednici srpskih opština, što je obaveza preuzeta potpisanim Briselskim sporazumom, nije govorio.

Lajčak je u obraćanju nakon sastanka istakao važnost normalizacije odnosa, ali da sastanak nije bio lak.

“Ovo je bio prvi od sastanaka sa Aljbinom Kurtijem kao premijera Kosova. I nije bio lak. Ali je bitno da se dogodio. Dvojica lidera su izneli stavove i želje obe strane. Ono što je bitno za EU jeste to da su obojica potvrdila da su spremna da rade na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, rekao je Miroslav Lajčak.

Specijalni predstavnik EU potvrdio je da će se dijalog nastaviti pre kraja narednog meseca.

Napadi na srpske svetinje

Neposredno pred dijalog u Briselu, na Kosovu i Metohiji zabeleženo je nekoliko napada na srpske svetinje.

Prvo su nakon liturgije u hramu Hrista spasa u Prištini osvanuli uvredljivi i grafiti puni mržnje i pretnji, da bi bilo oskrnavljeno i srpsko groblje u Orahovcu.

Nakon što su na hramu osvanuli grafiti, oglasila se Eparhija raško-prizrenska koja upozorava javnost, ali i nadležne međunarodne institucije zadužene za bezbednost u južnoj srpskoj pokrajini da “Albanski nacionalisti na Kosovu ponovo pokazuju lice, kao i u pogromu 2004.”

Crkva u Prištini je sagrađena na zemljištu Srpske pravoslavne crkve, ali prištinske vlasti pokušavaju već godinama da ospore legalnost ovog objekta.

pročitajte još

Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna

Ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću izrečena je drugostepena presuda – kazna doživotnog zatvora, čime je potvrđena prvostepena presuda. Kako su istakli politički analitičari za 24sedam, Haški tribunal donosi političke odluke, a ne donosi pravdu.

“Ovakve odluke opravdavaju zapadnu politiku prema Bosni, bombardovanje ’99, jer ako su Srbi zločinci tih razmera onda su sve intervencije Zapada opravdane. Stvaraju sliku da su došli da spasu ljude a ne da osvoje prostor na Balkanu”, kaže Branko Radun.

Ratko Mladić, Tanjug/AP/Peter Dejong

Politički analitičar Dragomir Anđelković, takođe ističe da čitav Mehanizam ima geopolitičku pozadinu.

“On je i stvoren da bi pravdao NATO koji je izazvao rat na Balkanu, da bi pravdao biografije u regionu i da bi zapad vršio pritisak na Srbiju. Ovo je pokušaj da se nastavi pritisak. Srbija je poboljšala sliku u svetu i sada je njihova misija da je satanizuju”, kaže Anđelković.

Prof. geopolitike i međunarodnih odnosa, Srđan Perišić objašnjava za 24sedam da Balkan geografski, a ni civilizacijski ne pripada zapadu i zapadnom svetu predvođenim SAD, te zapadne sile stalno pronalaze moduse da budu prisutne na Balkanu, delu sveta koji nije deo njih.

“To mogu da urade jedino tako što će ovde biti stalno sukobi. Oni zapadnu civilizaciju smatraju kao najdominantniju i pozvanu da upravlja celim svetom. U ostalim delovima sveta oni proizvode sukobe i pomoću njih ih kontrolišu. Onda se javljaju kao medijatori u navodnom pokušaju da te sukobe, koje su sami i proizveli, reše. Međutim, ti sukobi se nikad ne rešavaju, jer kada bi nastao mir, oni bi onda morali da odu odavde”, navodi prof. Perišić.

A ko je odgovoran za srpske žrtve?

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, na kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik suda Karmelo Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc, podneli su izveštaje o radu suda, iznoseći kritike na račun Srbije zbog navodne nesaradnje sa tom institucijom, jer ne isporučuje Vjericu Radetu i Petra Jojića.

TANJUG/ PREDSEDNISTVO RS

Predsednik Srbije je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom. Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila.

“Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni”, kazao je Vučić.

Novinarka Ljiljana Smajlović ukazala je da nijedan pravnik, tužilac ili sudija nikada neće reći da je neki narod za nešto kriv, dok se u slučaju Srbije stalno u svetskoj javnosti ponavlja “srpske snage počinile masakr” ili “srpske snage počilne genocid”.

“To, naravno, šteti Srbiji. Niko ne pamti ime Radoslava Krstića, generala koji je prvi osuđen za genocid. Mnogi ljudi neće zapamtiti ni ime Ratka Mladića, ali su svi čuli da su Srbi počinili genocid. E ovde je Vučić imao priliku da kaže da Srbi nisu počinili nikakav zločni, već pojedinci, i mi smo te pojedince izručili, ali da Hag nikoga nije osudio što je počinio zločine nad Srbima”, istakla je Smajlovićeva.

Košare simbol junačke borbe srpske vojske

Srbija je obeležila 22. godišnjicu bitke na Košarama, komemorativnom akademijom.

Bila je to višednevna borba između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. Na Veliki petak, 9. aprila, teroristi OVK, pripadnici  vojske Albanije i NATO-a, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenuli su veliku ofanzivu na karaulu Košare, na granici tadašnje SRJ i Albanije. Oko 1.500 srpskih vojnika branilo se od napada snaga koje su brojale između čak 5.000 i 6.000 Albanaca. Naša vojska je odolevala napadima sve do 14. juna, kada se, po Kumanovskom sporazumu povukla sa Kosmeta.

Odbrana Košara sprečila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama. Najveći deo srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka, prosečne starosti između 19 i 20 godina.

Nole odigrao jedan od najvažnijih mečeva u karijeri

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je u jednom od najvažnijih mečeva u dosadašnjoj karijeri. Srpski se podigao kao Feniks protiv Grka Stefanosa Cicipasa i u finalu Rolan Garosa slavio posle velikog preokreta 3:2.

Ovim trijumfom Novak je postao prvi teniser u Open eri koji je najmanje dva puta osvajao svaki od četiri grend slema, i u isto vreme prišao najvećim rivalima Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru na samo trofej zaostatka na najvažnijim turnirima.

pročitajte još

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković, nakon osvajanja Rolan Garosa, uvećao je prednost i na vrhu ATP liste. Ðoković je započeo 325. nedelju na vrhu i sada ima 12.113 bodova.

Jokić ispisao istoriju

Nikola Jokić, Profimedia.rs

Istorijski trenutak za srpsku košarku i NBA. U “Bol areni” krunisan je “kralj” NBA za sezonu 2020/21, prvi Srbin sa zvanjem MVP i nagradom kao zvanično najbolji igrač planete – Nikola Jokić. I to nije sve, srpski centar izabran je u idealnu petorku NBA lige.

pročitajte još

Da ne bude sve baš savršeno, stigla je i potvrda da Nikola Jokić ovog leta neće moći da se stavi na raspolaganje selektoru Igoru Kokoškovu.

Posle najboje sezone u karijeri, koja je završena na ne baš slavan način, isključenjem u poslednjem meču, MVP najjače lige na svetu Nikola Jokić objavio je da ovog leta neće moći da se stavi na raspolaganje selektoru Igoru Kokoškovu.

“Na moju veliku žalost, ovo je trenutak kada moram da saopštim da i pored ogromne želje, nisam u mogućnosti da nastupam za reprezentaciju. Jednostavno, stanje mog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka. To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubeđen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima doneti mnogo radosti”, rekao je Jokić.

Drama na stadionu koja je dobila srećan kraj

Ljubitelji fudbala prisustvovali su dramatičnoj sceni kada se Kristijan Eriksen, prva zvezda danske reprezentacije, na utakmici prvenstva Evrope protiv Finske, srušio na teren. Lekarske ekipe su se nekoliko minuta borile za život iskusnog veziste.

AP Photo/Martin Meissner, Pool

Srećom, uspeli su u tome. Erikson je prebačen u bolnicu nakon reanimacije i odande je uputio poruku da je dobro i da se oporavlja.

pročitajte još

Italijanska Gazeta delo sport prenosi njegovu kratku poruku svom treneru, u kojoj se jasno vidi da igrač Intera i reprezentacije Danske ne planira povlačenje, uprkos savetima specijalista da se posle sličnih događaja na terenu rekovalescenti povlače iz aktivnog igranja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike