Vučić iz Brisela: Ovo što je Kurti danas uradio je način da se dijalog završi!

15.06.2021

10:19 >> 18:06

0

U Briselu je održan sastanak na kojem su učestvovali predsednik Srbije i premijer privremenih prištinskih institucija

Vučić iz Brisela: Ovo što je Kurti danas uradio je način da se dijalog završi!
Copyright Nikola Selaković, Aleksandar Vučić, Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je danas na dijalogu Beograda i Prištine organizovanom u Briselu. Sastanku je prisustvovao i premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti, kao i šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

– Albanci ne žele da razgovaraju o zajednici srpskih opština. Traže kada ćemo da priznamo kosovsku nezavisnost – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Briselu.

Predsednik Srbije je rekao da Aljbin Kurti nije došao da razgovara.

– Ono što je Kurti danas uradio je način da se dijalog završi. On samo traži da priznamo nezavisnost što se nikada neće desiti – rekao je Vučić dodajući da ovakvom sastanku nije prisustvovao.

Predsednik Srbije je rekao da su Žozef Borelj i Miroslav Lajčak bili izuzetno korektni tokom pripremnih razgovora.

– Ono što je važno jeste da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su potpisali i hoće da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo – rekao je Vučić.

U narednim danima će se nastaviti razgovor sa Srbima sa Kosova i Metohije.

– Dijalog ćemo nastaviti, spremni smo da prihvatimo svaki datum, svaki dan i ne postoji ništa važnije za nas od osiguravanja bezbednosti za naše ljude na KiM i poštovanja svega što je potpisano do sad – rekao je Vučić.

– Veoma sam uplašen jer sam video sa koliko neodogovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti – kazao je predsednik Srbije.

– Ne postoji ništa važnije za nas od osiguravanja sigurnosti i bezbednosti za naše ljude – rekao je Vučić.

– Ljudi ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao. Nikakve veze sa realnošću i odgovornošću. Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Čovek je došao da kaže: Došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio : “Nikad” i onda se on detonirao – kaže Vučić.

– Ovo što su radili je bio pokušaj da se okonča dijalog. Oni su verovali da ćemo posle njihovih reči da se naljutimo i napustimo sobu. Naravno da nismo to radili. Ovo nije ličilo na dijalog već na iznošenje ličnih političkih stavova – naglašava.

Na pitanje novinara o ponašanju predstavnika EU predsednik je rekao da su se ponašali korektno.

– Ja celu noć nisam spavao, bili smo na pripremnom sastanku i onda su oni došli na trilateralni sastanak i pomenuli nešto o čemu nije bilo ni reči na pripremnim sastancima. Išli su dotle da su nam predlagali: Ne može ZSO već da mi uvedemo Nacionalni savet onako kao Srbija ima za Albance – ističe Vučić.

pročitajte još

– Ja sam siguran da će Borelj na fer i precizan način preneti Bajdenu ono što se ovde događalo. Ali, nemojte da smetnete s uma da su Amerika i Nemačka učestvovale u stvaranju onog što oni zovu “nezavisno Kosovo”. Mi ćemo dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da obezbedimo sigurnost za naše građane. Danas su raspisali neke izbore, neka se hvali. Važno je da suštinom nisam zadovoljan -rekao je predsednik Srbije.

Nastavak razgovora očekuje se tokom jula.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike