Pitanje za Brisel - Da li se ovo zove dijalog?

22.06.2021

06:20 >> 17:42

0

Međunarodna zajednica poziva na pronalazak rešenja i dijalog, ali prištinske vlasti iz dana u dan sve više zaoštravaju odnose sa Beogradom

Pitanje za Brisel - Da li se ovo zove dijalog?
Copyright Printscreen/Youtube/Twitter

Zabrana ulaska na teritoriju Kosova i Metohije ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, poslednji je u nizu incidenata i sramnih odluka prištinskih vlasti.

Međunarodna zajednica poziva na pronalazak rešenja i dijalog, ali prištinske vlasti iz dana u dan sve više zaoštravaju odnose sa Beogradom.

Povodom sveukupne situacije na KiM i toku dijaloga Beograda i Prištine, izveštaj će poslanicima Srbije predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sednici koju je za danas zakazao predsednik parlamenta Ivica Dačić. Povodom najave tužbe protiv Srbije za genocid, koju je najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, predsednik Srbije podsetio je da nas za genocid optužuju oni koji su sa KiM proterali 250.000 Srba i etnički skoro očistili srpska mesta.

Poseta ministru Udovičiću koji je trebalo da sa studentima Prištinskog Univerziteta, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, razgovara i podeli im stipendije, zabranjena je bez ikakvog povoda i obrazloženja, iako je uredno prijavljena, u skladu sa svim sporazumima i procedurama.

Nedavno je zabranjena i poseta KiM ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević, koja je kao profesor Medicinskog fakulteta trebalo da održi predavanje. Njen zahtev za posetu, takođe, poslat je na vreme i po svim važećim procedurama.

“Na ovaj način mi je onemogućeno da obavljam svoju profesorsku dužnost i radnu obavezu, a onemogućena mi je i sloboda kretanja”, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

 

Na pravoslavnom groblju u Orahovcu nedavno su polomljene nadgrobne ploče i porušeni krstovi na više grobova. „Priče prištinskih vlasti o zakonu i toleranciji samo su paravan nastavljanju zatiranja svega srpskog i pravoslavnog na KiM. Ove slike i nedavni grafiti u Prištini su stvarna slika sve goreg stanja i bezbednosti“, navodi se u objavi na Tviteru Eparhije raško-prizrenske.

Ne zabranjuju prištinske vlasti ulazak na Kosovo samo zvaničnicima srpske vlade. Tako je sa Jarinja vraćen autobus sa vernicima, koji su krenuli na Kosovo na Zadušnice. Vernici su autobusom krenuli na KiM da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Kosovu. Pripadnici kosovske policije prvobitno su na Jarinju propustili autobus sa vernicima, ali su oni presretnuti na putu ka Metohiji i vraćeni na administrativni prelaz u centralnu Srbiju.

Sedam dana ranije, na administrativnom prelazu Jarinje, kosovska policija je sprečila ulazak dva srpska autobusa.

Sprečen ulazak Srba na KiM, Printscreen/ Youtube, 24sedam

U prvom autobusu bila je grupa vernika koja je krenula na poklonjenje i obilazak srpskih svetinja na prostoru KiM, dok su u drugom alpinisti koji su se uputili na Šar-planinu.

Jedna od putnica iz autobusa koji je krenuo u obilazak svetinja za 24sedam je rekla da im nisu dozvolili ni peške da pređu, odnosno da mogu peške, ali da bi morali da se razdvoje.

pročitajte još

Koliko je situacija na KiM napeta i koliko su Srbi mete svakodnevnih napada govori i činjenica da je liturgija koja je održana nakon pune 23 godine u Prištini, u hramu Hrista spasa, bila povod da se ponovo napadne srpska, pravoslavna imovina i probudi strah među Srbima na Kosovu i Metohiji.

Na hramu su ubrzo osvanuli grafiti puni mržnje i pretnji, a Eparhija raško-prizrenska upozorila je javnost i nadležne međunarodne institucije, da “Albanski nacionalisti na Kosovu ponovo pokazuju lice, kao i u pogromu 2004.”

Prilikom nedavnog susreta sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Filipom Kosnetom, srpski predstavnici izneli su zabrinutost u vezi sa bezbednosnom situacijom i na sve učestalije incidente čija je meta Srpska pravoslavna crkva.

O tome kakav tretman Srbi imaju na Kosovu, svedoči i skandalozna izjava poslanice Pokreta Samoopredeljenje Arbereše Krieziu Hiseni koja je, gostujući na TV Klan Kosova, izjavila da je pitanje nestalih Albanaca prioritetnije od pitanja nestalih Srba, čime je pogazila moralne norme, ali i ustavne odredbe o jednakom postupanju prema žrtvama, bez obzira na etničku pripadnost, pol, jezik, nacionalnost i rasu.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike