Nestali Albanci su veći prioritet od nestalih Srba: Skandalozna izjava poslanice Samoopredeljenja

20.06.2021

14:20 >> 14:42

0

Ova izjava u suprotnosti je sa ustavnim odredbama o jednakom postupanju prema žrtvama, bez obzira na etničku pripadnost, pol, jezik, nacionalnost i rasu

Nestali Albanci su veći prioritet od nestalih Srba: Skandalozna izjava poslanice Samoopredeljenja
Copyright Arbereše Krieziu Hiseni, TV Klan Kosova printscreen

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Arbereše Krieziu Hiseni (Arbëreshë Kryeziu Hyseni) dala je skandaloznu izjavu, gostujući na TV Klan Kosova, da je pitanje nestalih Albanaca prioritetnije od pitanja nestalih Srba.

„Pitanjem nestalih iz reda albanskog naroda treba se baviti ozbiljno i sa visokim prioritetom, a zatim, kada dođe red, možemo razgovarati o nestalim Srbima. Ovde ne možemo izjednačiti pitanje, jer su Srbi ti koji su počinili zločine nad albanskim narodom, mi smo bili deo genocida koji je izvršen nad nama“, izjavila je poslanica, nipodaštavajući na taj način srpske žrtve.

pročitajte još

Ovim povodom oglasila se Neformalna koalicija za suočavanje s prošlošću koja traži od relevantnih institucija na Kosovu da osude nipodaštavajuće izražavanje poslanice  tokom debate koja je emitovana u emisiji Rubikon 15. juna.

Kako navode, ova izjava u suprotnosti je sa ustavnim odredbama o jednakom postupanju prema žrtvama, bez obzira na etničku pripadnost, pol, jezik, nacionalnost i rasu, a kosi sa i sa principima suočavanja sa prošlošću, poručuju iz Neformalne koalicije za suočavanje sa prošlošću.

“Takav pristup značajno podriva proces pomirenja. Vlada Kosova, Skupština Kosova, Državno tužilaštvo, pravosudne institucije i celo društvo moraju imati jednak pristup kada je reč o postupanju prema žrtvama rata, jer samo na taj način možemo stvoriti mirno i ravnopravno društvo”, navode iz Koalicije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike