Izveštaj o Kosovu i međuvladina konferencija: Nedelja pred nama donosi važne izveštaje za Srbiju

21.06.2021

06:08 >> 08:17

0

U istom danu predsednik Srbije podnosi izveštaj o dijalogu sa Prištinom, a u Luksemburgu se odvija međuvladina konferencija o pristupu EU

Izveštaj o Kosovu i međuvladina konferencija: Nedelja pred nama donosi važne izveštaje za Srbiju
Copyright Profimedia / K. Mihajlović, 24sedam

Srbija se svakodnevno sreće sa brojnim pritiscima. Od toga da se očekuje da prizna Kosovo, do toga da su evropske integracije praktično uslovljene upravo  prvim zahtevom, ali ne i samo njim.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, prošle nedelje svedočili smo tome da Priština ne namerava da ispuni ranije preuzete obaveze, kao što je formiranje ZSO, postavlja nove uslove i zahteva priznanje. Sve to radi potpomognuta SAD koje su se priključile dijalogu, iako neformalno.

Aleksandar Vučić, Tanjug/Dragan Kujundžić

Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom za period od maja 2019. do 15. juna 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneće u utorak, 22. juna pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Na sednici koja počinje u 12 časova, biće podnet izveštaj i o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Vučić najavio je da će govoriti podrobno i temeljno o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za KiM. Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je nedavno da je ovakva sednica parlamenta sada neophodna zbog koordinacije pritisaka na Vučića i na našu zemlju da preduzme korake koji su za nas neprihvatljivi kao što je priznanje Kosova.

U ponedeljak, 21. juna od 16 časova, održaće se Sedmi sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca.

Istog dana, od 18.30 sati u Luksemburgu će biti održana Međuvladina konferencija sa Srbijom koja će biti posvećena primeni nove metodologije pristupanja pregovorima Srbije o članstvu u EU, što bi moglo da označi novu prekretnicu u pregovorima, navodi visoki EU zvaničnik.

Nova metodologija predviđa održavanje Međuvladinih konferencija sa državama kandidatima nakon objavljivanja godišnjih izveštaja o napretku i usvajanja zaključaka Saveta EU o proširenju.

Na konferenciji u Luksemburgu ”neće se otvarati niti zatvarati poglavlja”, ali bi Srbija tokom godine mogla da otvori klaster ukoliko ispuni uslove.

”Cilj nove metodologije je da se ubzaju pregovori. To znači da i zemlja kandidat mora da isporuči reforme”, dodaje EU zvaničnik za Tanjug.

pročitajte još

Poglavlja će se zatvarati pojedinačno, kao što je do sada bio slučaj, a ne po klasterima, a na zatvaranje poglavlja uticaće ispunjenost privremenih merila iz poglavlja koja se odnose na vladavinu prava.

Po svemu sudeći, na sastanku u utorak najmanje dve teme će biti na stolu – pitanje vladavine prava i Kosovo. Nije isključeno da se pokrene i pitanje izručivanja Petra Jojića i Vjerice Radete, odnosno (ne)saradnje sa Mehanizmom u Hagu.

Ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović kaže da je ovakva odluka bila očekivana, ali da je pogrešna. Veruje, ipak, da će na Međuvladinoj konferenciji biti osnažen reformski kurs Srbije. Kako dodaje, otvaranje klastera podržale su Francuska, Italija, Češka Slovačka, Kipar, Grčka, Mađarska, Slovenija i Austrija, a članice koje su bile protiv imale su različitu argumentaciju.

Jadranka Joksimović, Tanjug/Sava Radovanović

“Činjenica da će Međuvladina konferencija biti održana na visokom nivou, najverovatnije ministarskom, delimično je priznanje za postignute rezultate i politički signal da nije prošlo neprimećeno sve ono što je Srbija do sada uradila”, ocenila je ministarka Joksimović.

Ona poručuje da je Srbija spremna za otvaranje dva klastera u skladu sa novom metodologijom – za klaster 3 koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost, i klaster 4 koji je zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

EU će, bez sumnje, insistirati na stavkama koje smatra problematičnim. Tako je nedavno izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio da zajednička vojna vežba sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama, poručujući da evropska perspektiva podrazumeva jasan izbor spoljne politike.

Pritisak na pravosudni sistem, kao i osporavanje međunarodnih presuda, glavne su zamerke i dalje. Iz EU upozoravaju da Srbija mora potpuno da sarađuje sa Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove, prihvata i sprovodi njegove presude i odluke. To znači da se od Srbije očekuje da izruči članove SRS Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene u Hagu za nepoštovanje suda.

Kada je reč zamerkama na polju vladavine prava, Srbija jeste napravila pomake, što se ogleda pre svega o postupku promena Ustava, a usvojeni su i Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o poreklu imovine, napravljen je portal za javne nabavke, a usvojen je i akcioni plan za medijske strategije.

Sem Fabrici, Ana Brnabić, Jadranka Joksimović, Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Tokom nedavnog satanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU, predsednica Vlade Ana Brnabić, govoreći o Polugodišnjem izveštaju EK o vladavini prava u Srbiji, naglasila je da veruje da taj dokument obezbeđuje potreban balans kao uslov za dalje napredovanje u procesu. Fabrici i ambasadori država članica EU pozdravili su  posvećenost Srbije na putu evropskih integracija, pozivajući da se i dalje postižu konkretni rezultati u reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike