Eparhija nakon skrnavljenja groblja: Priče o toleranciji su paravan za zatiranje svega srpskog

14.06.2021

13:53

0

Kako prenose prištinski mediji, iz Kosovske policije se do sada nisu oglasili o ovom slučaju

Eparhija nakon skrnavljenja groblja: Priče o toleranciji su paravan za zatiranje svega srpskog
Copyright Twitter/eparhija Raško-prizrenska printscreen

Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na više grobova.

Kako prenose prištinski mediji, iz Kosovske policije se do sada nisu oglasili o ovom slučaju.

„Priče prištinskih vlasti o zakonu i toleranciji samo su paravan nastavljanju zatiranja svega srpskog i pravoslavnog na KiM. Ove slike i nedavni grafiti u Prištini su stvarna slika sve goreg stanja i bezbednosti“, navodi se u objavi na Tviteru.

Kancelarija za KiM navodi da je polomljene nadgrobne ploče i srušene krstove primetila osoba koja je otišla majci da zapali sveću.

„Ovo groblje učestalo se nalazi na udaru vandala. Šta porodice nekako poprave, albanski ekstremisti preko noći poruše o čemu svedoči i slučaj porodice Šarić, čije su humke učestalo rušene“, poručuje u saopštenju direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kaže da nasilje nad Srbima danas dobija iznova i „svoju insitucionalnu podršku od albanskih političara u Prištini“.

„Nesporno je da političari u Prištini svojim zapaljivim izjavama, neodmerenim reakcijama i odbijanjem dijaloga inspirišu ovakve incidente, koji se, po pravilu, prelamaju preko leđa Srba koji žive južno od Ibra“, smatra Petković.

„Realnost u kojoj Srbi žive jeste da gotovo da nema nijednog jedinog nadgrobnog spomenika ili krsta koji nije oštećen na groblju u Orahovcu, a isto tako gotovo da ne prođe nijedan jedini dan da se ne dogodi neki incident na prostoru Kosova i Metohije, čije su mete Srbi, njihova imovina, crkve i grobovi“

Prošle nedelje ispisani su uvredljivi i preteći grafiti na hramu Hrista Spasa u Prištini, među kojima je i „Isus mrzi Srbe“.

Petković na kraju postavlja pitanje Prištini kako misli da zaštiti srpske crkve, kada ne može da sačuva ni srpske grobove?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike